Sobota, 20. dubna 2024

Peníze proti povodním

Peníze proti povodním

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Protipovodňová opatření za 25 milionů korun podpořili jihočeští zastupitelé v rámci vyhlášeného grantu na ochranu před povodněmi v roce 2008.

Projekty musely být v souladu s koncepcí protipovodňových opatření Jihočeského kraje, který dbá na to, aby při manipulaci s odtokem nežádoucí vody nedošlo ke zhoršení záplav na jiném místě v povodí. Snaží se tak podporovat obce a města při řešení místních záplav, které jsou vzhledem k lokálním údajům jen těžko předvídatelné. V krajském grantu uspělo 20 projektů, které podaly jihočeské obce a města. Za krajské peníze tak například vzniknou suché nádrže u třeboňské silnice, které plánuje vystavět obec Štěpánovice. České Budějovice uspěly s projektem na odbahnění rybníka Stařeček a opravu jeho bezpečnostního přelivu. Malenice zrekonstruují stejnojmennou vodní nádrž a obec Vlastiboř postaví v rámci protipovodňových opatření nový most a stavidla. Dotaci získá rovněž obec Benešov nad Černou, která je velmi pravidelně zaplavována při přívalových srážkách zdejší říčkou Černá. Písek a Hluboká nad Vltavou vybudují protipovodňová opatření na břehu řeky Otavy, resp. Líšnice.

Velkými projekty protipovodňových opatření se v Jihočeském kraji zabývá stát. To je například případ rekonstrukce Novořeckých hrází na Lužnici, která skončila 19. června.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů