Sobota, 20. dubna 2024

Rajče pro ministra, píseň pro Riceovou

Rajče pro ministra, píseň pro Riceovou

Česko a usa podepsaly smlouvu o radaru. neznámé ale zůstávají...neví se, zda radar schválí parlament, ani to, kde budou antirakety

Odpůrci radaru měli včera pro ministra zahraničí Karla Schwarzenberga připravenu čerstvou zeleninu. Za to, že podepsal smlouvu o radaru, po něm před Pražským hradem mrštili rajčetem. Ministerské sako ale nepotřísnili.

Kromě poživatin se odpůrci radaru na návštěvu Condoleezzy Riceové vyzbrojili i vulgární písní či symbolickým terčem. A při odjezdu z Hradu americkou ministryni asi desítka anarchistů vyprovodila mezinárodně srozumitelným symbolem - zdviženým prostředníkem. Hlavní demonstrace iniciativy Ne základnám se konala večer na Václavském náměstí. Zúčastnilo se jí odhadem několik tisíc lidí, průvod na čas zastavil dopravu v pražském centru.

Jako první začali už brzy dopoledne demonstrovat aktivisté hnutí Greenpeace. Nad Prahu, před letenský metronom, vyvěsili velký transparent s vymalovaným terčem. "Jde o pokračování akce z Brd, kde jsme vyhlásili nezávislý stát Peaceland. Symbolika terče upozorňuje na riziko, že budeme terč, na který případný nepřítel zaútočí jako první," říká mluvčí Greenpeace Lenka Boráková.

Na demonstraci Ne základnám premiérově zazněla píseň Jiřího Hurycha "Kuš pane Bush" s novými slokami, věnovanými Riceové. Ukázky textu jsou však v slušném listě nepublikovatelné.

"Není to písnička pro Riceovou, ale pro Čechy a pro tu českou povahu," říká Hurych.

Do ulic vytáhli i příznivci radaru. Odpoledne se sešli před ministerstvem zahraničí. "Přišli jsme podpořit radar, ale i ministra Schwarzenberga, který smlouvu dokázal vyjednat navzdory odpůrcům a samozřejmě Condoleezzu Riceovou. Nemá to s Čechy jednoduché," říká Martin Kotas, mluvčí Iniciativy Pro.

AUTOR: Barbora Černá

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů