Pátek, 29. března 2024

EU bude silně závislá na dovozu biopaliv

EU bude silně závislá na dovozu biopaliv
- Ceny potravin vzrostly od roku 2002 skoro dvaapůlkrát

- Podle Světové banky za to mohou biopaliva

Evropská unie, která chce v roce 2020 zvýšit podíl biopaliv na spotřebě pohonných hmot na 10 procent, bude v plnění tohoto cíle extrémně závislá na jejich dovozu. Podle návrhu zprávy, kterou připravuje Evropská agentura pro životní prostředí (EEA), mohou "domácí" biopaliva v EU ve zmíněném roce nahradit pouhých 3,4 procenta klasických paliv.

Uvádí to agentura Reuters, která získala předběžný text dokumentu. Mluvčí EEA pouze podotkla, že jde o zprávu, jejíž příprava je "v rané fázi" a bude zveřejněna teprve v září. "Do té doby se mohou její důležitá čísla ještě změnit," cituje nejmenovanou mluvčí agentura Reuters.

Desetiprocentní cíl EU ve spotřebě biopaliv se stále častěji stává terčem kritiky. Názor, že je nejenom přehnaně ambiciózní, ale dokonce škodlivý, neboť kvůli stoupající produkci biopaliv zdražují potraviny, zastávají například Itálie nebo Francie.

Kritikům politiky biopaliv dává za pravdu i důvěrná zpráva Světové banky, o které informuje britský list The Guardian.

Z ní vyplývá, že "potravinový koš" spotřebitele od roku 2002 do letošního února podražil o 140 procent. Podle expertů Světové banky za to mohou ze tří čtvrtin právě biopaliva, zatímco dražší energie a průmyslová hnojiva se na zdražení potravin podepsaly jenom z 25 procent.

Kdyby se ze zemědělských plodin nepálil líh, světové zásoby pšenice a kukuřice by tak výrazně neklesly a cenový nárůst způsobený ostatními faktory by byl daleko mírnější, píše se ve zprávě Světové banky.

Zemědělská a biopalivová lobby, stejně jako američtí vládní činitelé a Evropská komise, shodně tvrdí, že ceny potravin vylétly hlavně proto, že bohatnoucí rozvojové země v čele s Indií a Čínou jich poptávají stále více.

Analýza Světové banky to však rezolutně popírá. "Rychlý růst příjmů v rozvojových zemích nevedl k prudkému zvýšení světové spotřeby obilnin a v rozsáhlém cenovém vzestupu hlavní roli nehrál," uvádí zpráva. Podle ní nefigurovalo mezi významnými příčinami ani často citované sucho v Austrálii.

To, že vlády podporují produkci biopaliv, deformuje trh s potravinami. Jakým způsobem? Stále více obilí totiž neslouží k výrobě mouky či jako krmivo, ale pálí se z něho líh. Farmáři, kteří začínají pěstovat plodiny k výrobě biopaliva, nikoli potravin, jsou finančně zvýhodňováni. Nabídka surovin pro potravinářský průmysl tak klesá, což povzbuzuje spekulanty na komoditních trzích, jmenuje hlavní důvody zpráva Světové banky.

Její závěr tak je v ostrém rozporu s tvrzením americké vlády, podle níž biopaliva vyráběná z potravinářských plodin zvýšila ceny potravin v posledních letech jen o necelá tři procenta.

Prudký růst cen potravin v posledních letech srazil podle Světové banky ve světě pod hranici chudoby zhruba 100 milionů lidí. Letos kvůli drahým základním potravinám došlo k vlně sociálních nepokojů a hladových bouří v řadě rozvojových zemí Afriky, Asie i Latinské Ameriky.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů