Pátek, 29. března 2024

Mini dostane speciální ekologickou sérii

Mini dostane speciální ekologickou sérii

Mini, které nyní vyrábí BMW, bude s největší pravděpodobností nuceno v Kalifornii prodat několik vozů s plně elektrickým pohonným ústrojím. Pokud se informace potvrdí, mezi lidmi se může objevit několik set takových vozítek.

Kalifornské zákony jsou tvrdé a neúprosné. Podle nejnovější legislativy, kterou se svalnatý guvernér Schwarzenegger snaží vytlačit všechna kouřící auta ven ze státu, musí každá značka nabídnout i vůz s nulovými emisemi. BMW nezbude než se podle toho zařídit a vypustit Mini.

Takové Mini by mělo zabudovaný elektromotor a baterie, díky čemuž by dosáhlo kýženého cíle, nulových emisí. Počítá se se sérií pouhých 500 kusů, přičemž 10 z nich by mělo zůstat jako showcary. Dalších 490 půjde mezi zájemce.

Dá se čekat, že takováto specialitka bude velmi rychle rozebrána. Již dnes je ale možné nechat si své Mini na elektřinu přestavět. Stará se o to společnost Nevada's hybrid technologies a takto upravený vůz má dojezd až 120 mil, tedy téměř 200 km. Energii dodává sada Li-Ion baterií o hmotnosti 250 kg. Maximální rychlost 130 km/h v USA dostačuje, přesto odsuzuje auto spíš k pobytu v městských aglomeracích.

http://www.auto.auto-news.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů