Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Více než osm milionů stromů v sobotu po celé zemi vysázeli Mexičané v rámci akce organizované vládou. Ta se snaží vylepšit svou reputaci pošramocenou špatnou ochranou životního prostředí a bujícím nelegálním kácením lesů, kterému neumí zabránit. Nelegální těžba zničí každý rok asi 26 000 hektarů mexických lesů.

Šéf skupiny VW Martin Winterkorn a německý ministr životního prostředí Sigmar Gabriel společně představili studii elektrického Volkswagenu Golf. Vůz má i spalovací motor, ten je však používán pouze k dobíjení baterií lion. Jsou-li plně nabité, může automobil urazit vzdálenost až 50 kilometrů, aniž by spotřeboval jedinou kapku benzinu. Volkswagen dal novému pohonnému ústrojí název TwinDrive. Golf na elektřinu zatím není určen pro sériovou výrobu. Vznikl v rámci širšího projektu hledání alternativních zdrojů energie, podporovaného spolkovou vládou.

Speciální asfalt s příměsí gumy by podle sdružení Děti Země mohl město zbavit hluku z dopravy. Ředitelství silnic a dálnic ale nadšení nesdílí.
Gumový asfalt se osvědčil v Americe a Portugalsku. Hlukovou zátěž prý dokáže snížit až o deset decibelů. Šéf plzeňského Ředitelství silnic a dálnic ale tvrdí, že asfalt s příměsí gumy není spásou. Ředitelství zvážilo kvalitu a ceny těchto koberců a rozhodlo se je nepoužít. Také Plzeňané si podle Plzeňského deníku myslí, že by spíš pomohlo, kdyby zmizela těžká doprava. Nadměrný hluk je problémem Plzně, obyvatelům v některých částech stát dokonce hradí výměnu oken.

Pdobné dilema jako česká vláda má spolkový kabinet v Německu. Tam se strany velké koalice v sestavě CDU/CSU a SPD v koaliční smlouvě z listopadu 2005 také zavázaly, že nebudou nic měnit na dohodě z roku 2000 o postupném odchodu z jádra.
Jenže i tam roste hlad po elektřině, a tudíž po hledání nových nebo staronových zdrojů. Návrat k atomu, z něhož získává Spolková republika necelých 30 procent proudu, je jedním z řešení. Tím spíše, že na jádro nepokrytě sází jak Evropská komise, tak celá řada členských zemí.
Cítí to tak i občané, podle aktuálních průzkumů je proti atomu 47 procent dotázaných, tábor pro ale posílil od roku 2005 o osm procent na 46. "Už teď se ukazuje, že ano, či ne pro jádro bude jedním z hlavních témat pro nadcházející všeobecné volby v příštím roce," předpovídá týdeník Der Spiegel.
Kancléřka a předsedkyně CDU Angela Merkelová, která je přední bojovnicí proti globálnímu oteplování, se sympatiemi k atomu netají. Nicméně celou dobu diplomaticky odkazuje na koaliční dohodu a připomíná, že toto téma není na pořadu dne.
I ona takticky nechává mluvit jiné. Místopředsedkyně strany a ministryně pro vědu a výzkum Annette Schavanová se o víkendu postavila jak za prodloužení životnosti sloužících reaktorů, tak za výstavbu nových zařízení. První možnost podpořil krátce před ní jeden z předních ideologů SPD Erhard Epplers.

 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů