Úterý, 16. dubna 2024

Na jihočeských silnicích platí plošně hlukové výjimky

Na jihočeských silnicích platí plošně hlukové výjimky

České Budějovice -- Na všech jihočeských silnicích na rozdíl od jiných krajů platí plošně takzvané hlukové výjimky. Majitelé cest díky nim mohou odkládat protihluková opatření, přestože na mnoha místech překračuje hluk u silnic povolené limity. Obyvatelé postižených míst přitom do vydávání výjimek, které udělují hygienici, nemohou nijak zasáhnout, řekl ČTK Pavel Doucha z Ekologického právního servisu (EPS). Podle hygieniků ale musejí majitelé silnic nejprve doložit, jaká opatření proti nadměrnému hluku chystají.

"Současná praxe vydávání těchto výjimek spíše reflektuje potřeby správců silnic než zdraví lidí, kteří jsou hluku vystaveni. Tento základní deficit musí být co nejdříve změněn," podotkl právník EPS Michal Bernard. Některé výjimky také podle EPS platí nesmyslně dlouho, například na všech městských komunikacích v Českých Budějovicích do roku 2015. Doucha vysvětlil, že například na Vysočině jsou výjimky vydávané jednotlivě a lidé si v rozhodnutích mohou najít jednotlivá opatření proti hluku a čas, kdy mají být dokončena.

"Tady je jednoznačně nejhorší situace podél páteřní komunikace I/3 a v obcích, které jsou na ni zavěšené," uvedl Doucha. Hluk tak nejvíce trápí zejména obyvatele Plané nad Lužnicí a Soběslavi na Táborsku. Takzvané časově omezené povolení provozovat zdroje hluku platí na silnicích I. třídy, stejně jako na komunikacích nižších tříd, do konce letošního roku. Zátěž v obcích ale sníží až chystaná dálnice D3, celá jihočeská část by měla začít sloužit v roce 2014. Všechny platné výjimky naleznou lidé na www.hluk.eps.cz?section=hluk&page=hlukove-vyjimky.

Právě chystaným investicích -- budování nových silnic či obchvatů měst -- se podle ředitele krajské hygienické stanice Zdeňka Velikovského výjimky přizpůsobují. "Vždycky jsme dělali harmonogram. Z našeho pohledu, kdy chráníme lidské zdraví, jsme u bytů, škol či zdravotnických zařízení chtěli opatření uspíšit," řekl ČTK Velikovský. Vysvětlil, že před udělením výjimky také musí vlastník cest doložit možnosti investic a staré zátěže dopravního hluku na komunikacích posuzují hygienici i podle dohod na vládní úrovni. Před udělením výjimky také například Jihočeských kraj předložil chystaná opatření, která za 20 milionů korun ochrání před hlukem 900 obyvatel.

Po vypršení výjimky mohou vlastníci požádat o novou, nebo už musí zahájit investici na zmírnění hlukové zátěže. Velikovský ale podotkl, že názory obyvatel postižených oblastí na protihluková opatření se dost různí. "V jižních Čechách jsou zajímavé typy lidí. Od Budějovic dolů na jih chodí jedna stížnost za druhou, že tam chceme betonové stěny a zamezujeme lidem ve výhledu. Od Budějovic na sever zase chodí stížnosti, proč u nich protihlukové stěny nejsou," poznamenal Velikovský.

Marie Neubauerová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů