Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nově předložený návrh Evropské komise na snížení spotřeby elektrické energie u spotřebičů v pohotovostním režimu podpořily členské země sedmadvacítky během včerejšího zasedání Regulativního výboru pro ekodesign. Cílem nařízení, jež obsahuje požadavky na energetickou účinnost pro všechny výrobky prodávané v Evropě, je do roku 2020 snížit spotřebu elektrické energie v pohotovostním režimu o 75% v rámci Unie a přispět tak ke snížení emisí CO2.

Společnost Hitachi oznámila nové pevné disky druhé generace série Deskstar s kapacitou 1 TB. Jedná se o modely 7K1000.B a E7K1000, které mají spotřebu až o 43 % nižší (konkrétně 5,5 W), než ostatní disky. Alespoň to uvádí sama společnost.
Nechybí zvýšená odolnost například díky BDE (Bulk Data Encryption). Disky mají SATA rozhraní s přenosovou rychlostí 3 GB/s a plotny disku se otáčí rychlostí 7200 otáček za minutu. Kapacita na jednu plotnu je 375 GB. Disky nabízí 16MB cache. Splněny jsou normy ENERGY STAR 4.0. Cena zatím není známa.

Ministři životního prostředí Rakouska Josef Pröll a Bavorska Josef Miller jsou znepokojeni prudkým rozmnožením kůrovce v oblasti Šumavy a škodami, které v lesích způsobuje. Napsali proto dopisy Martinu Bursíkovi, sdělil včera server Novinky.cz. Českého ministra žádají, aby přijal účinná opatření proti dalšímu šíření kůrovce v příhraničí. Připomínají, že podle dohody v ochranném pásmu 200 metrů od hranice má být tento lesní škůdce likvidován. Jinak prý jejich opatření proti kůrovci nebudou neúčinná.

Záchrannou stanici v Bartošovicích na Novojičínsku i ochranná křídla své adoptivní matky opustila čtyři orlí mláďata.
Ta byla do stanice přivezena v květnu ze Slovenska, aby se stala součástí projektu „Návrat orla skalního do Beskyd“.
Mláďata se nyní stěhují do voliéry na utajeném místě v Beskydech, kde se budou stále ještě pod dohledem člověka aklimatizovat a připravovat na vypuštění do volné přírody.
Charlie, Jakub, Kika a Izabela proto už prošli nezbytnou procedurou. Byli okroužkováni, očipováni, zváženi a v krabicích odtransportováni do svého nového domova.
Do Beskyd bylo zatím vypuštěno sedm orlů, přičemž kromě jednoho se zde všichni usadili.

Světová banka poskytne Číně jeden milionu amerických dolarů na zhodnocení stavu životního prostředí v m zasažených oblastech provincie Si-čchuan.
Jedná se hlavně o provedení průzkumu a zhodnocení životního prostředí v pěti zemětřesením vážně poškozených okresech v provincii Si-čchuan v souvislosti s nebezpečnou chemickou výrobou a vypouštěním odpadů. Na základě zveřejněných výsledků průzkumu budou navržena příslušná opatření a provedeno proškolení občanů.

V Liptále na Vsetínsku dnes hasiči zabránili ekologické havárii. Zlikvidovali více než tisíc litrů nafty, která unikla asi ze čtyř kamionů odstavených na parkovišti u místní čerpací stanice.
Nebezpečná tekutina podle mluvčího hasičů Ivo Mitáčka vytekla poté, co neznámý pachatel úmyslné poškodil hadice palivového vedení. Dodal, že zásah hasičů trval tři hodiny. Případ šetří policie. "Prioritou hasičů bylo zabránit stečení paliva do blízké kanalizace a svodových kanálů," uvedl Mitáček.
Během první hodiny spotřebovali přes dvě stě kilogramů sorbentu ze tří zásahových vozů. To nestačilo a velitel zásahu si nechal poslat dalších nejméně tři sta kilogramů absorpčních látek. Na utěsnění poškozených palivových hadic použili hasiči těsnící pásky a tmely. Další nafta byla zachytávána do sběrných nádob. Byla dohodnuta také likvidace spotřebovaných sorbentů a další bezpečnostní opatření. "Znečištěná plocha měla asi padesát krát dvacet metrů," dodal Mitáček.

 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů