Čtvrtek, 25. dubna 2024

Masarykova čtvrť: odpadky mezi luxusem

Masarykova čtvrť: odpadky mezi luxusem

Brno - Barvičovu ulici v Masarykově čtvrti hyzdí dům Radmily Vendolské, která má v předzahrádce skládku odpadků. Město je bezmocné.

Na jedné z hlavních ulic luxusní brněnské Masarykovy čtvrti je už léta skládka. Brněnský magistrát je bezmocný. Odpadky leží totiž na soukromém pozemku.

Před třemi lety úředníci využili poslední kličku. Podali na Vendolskou žalobu. Dodnes čekají na rozhodnutí soudu. Bez rozsudku nemohou na hromadu odpadků sáhnout. Teď už by se ale vše mohlo vyřešit. „Myslím, že řízení by mohlo do půl roku začít,“ potvrdila mluvčí Městského soudu v Brně Soňa Vyplašilová.

Přes deset let se kolemjdoucí zastavují u jednoho z domů v ulici Barvičova. Jeho majitelka Radmila Vendolská totiž na předzahrádku nosí vše, co najde. Před domem se tak hromadí staré oblečení, papír a jiné zapáchající odpadky. Vendolská mezi nimi žije společně se synem. Zájem okolí se jí ale nelíbí. Křičí a nadává.
„Je to na soukromém pozemku. Chápu, že se to někomu nemusí líbit, že je toho tady moc, ale je to u mě doma. Vím, že bych to měla uklidit, ale jde mi to pomalu,“ bránila se Vendolská.

Podle lidí ve čtvrti ale žena nic neuklízí. Spíš naopak. Domů si nosí další haraburdí. „Už jednou přijely náklaďáky a všechno odtud odvezly. Myslím, že to tehdy zorganizovalo město. Pak z toho ale byly problémy. Prý to bylo neoprávněné,“ uvedla jedna z kolemjdoucích, která si nepřála být jmenována.

Žádné řešení

Soukromé smetiště znají snad všechny brněnské instituce. Hasiči dvakrát vyjížděli hasit kouř, který se z domu valil, městská policie už mnohokrát stála před zaskládanou brankou. Nikdo ale nemá účinné prostředky, jak Vendolskou donutit, aby nepořádek uklidila. „Je to známý případ, několikrát jsme tam byli. Nemůžeme ale nic dělat, pokud tím neohrožuje veřejné zdraví. A v tomto případě to tak není,“ vysvětlil vedoucí oddělení obecní a komunální hygieny Miroslav Staněk. Podle něj žena porušuje předpisy o nakládání s odpady.

To potvrzuje i mluvčí městské části Brno-střed Roman Burián. „Dvakrát jsme jí dali pokutu za narušování vzhledu obce a exekucí ji vymohli,“ řekl Burián. Podle advokáta Zdeňka Koudelky je ale jedinou šancí žaloba. Tu už sociální odbor podal. „Leží tři roky na soudě. Už jsme vyzkoušeli všechny legální cesty. Toto je poslední způsob. Víc k tomu kvůli ochraně osobních údajů nemůžu říct,“ doplnil Burián.

To, zda úředníci udělali maximum, zkoumal i ombudsman Otakar Motejl. „Úřady neudělaly chybu,“ řekla jeho mluvčí Iva Hrazdílková.

Paní podivná

Lidé si to nemyslí. „Bydlíme v jiné ulici, ale víme, že tady ten binec je a že to lidi obtěžuje. Divím se, že s tím nikdo nic nedělá,“ kroutila hlavou žena, která bydlí na ulici Preslova.

Obyvatelé Masarykovy čtvrti mají Vendolskou za blázna. Ona je v tom utvrzuje zanedbaným vzhledem, hádkami se synem a nadáváním kolemjdoucím. „Jsem trochu podivín. Před lety to tak ale nebylo. Dělala jsem ošetřovatelku, kvůli zdraví jsem toho musela nechat. Sběrem si přivydělávám,“ uvedla.

Psycholog Jiří Brančík si myslí, že v tomto případě může jít o poruchu osobnosti. „Takoví lidé mají potřebu něco shromažďovat. Nejde jim vysvětlit, že se mají chovat jinak. Léčba je náročná,“ řekl.

Kateřina Slámová

Brněnský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů