Pátek, 29. března 2024

ČIŽP nalezla v Chomutově desítky kilogramů nebezpečných odpadů

ČIŽP nalezla v Chomutově desítky kilogramů nebezpečných odpadů

Chomutov 16. července (ČTK) - Pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v úterý při kontrole bývalých mrazíren v Chomutově nalezli desítky kilogramů nebezpečných odpadů. ČIŽP nyní sbírá podklady pro zahájení správního řízení, majiteli areálu hrozí za porušení zákona o odpadech pokuta. Řekla to ředitelka ústeckého krajského inspektorátu ČIŽP Jana Moravcová.

Chemikálie byly v uzavřených láhvích nebo plechovkách, nalezly se i nádoby s odpadem, který nebyl nebezpečný. "Množství odpadů nebylo nijak tragické, jak se zdálo podle původních zpráv. Na pokutu to ale je," řekla Moravcová. Podle ní nalezli inspektoři hlavně desinfekci Persteril. "Ve vysoké koncentraci může způsobit nějaký problém, pokud by s ním někdo neopatrně manipuloval," uvedla. Dále byly nalezeny hlavně barvy, ale i další chemikálie, jejichž složení se bude zkoumat. Na objednávku vlastníka objektu už odpady z areálu odvezly chomutovské technické služby, které je i odborně zlikvidují.

V továrně byly na zemi i vylité pohonné hmoty a oleje. "Pracovníci technických služeb tato místa také asanovali," uvedla Moravcová. Inspektorům ČIŽP se také nelíbilo zabezpečení objektu. Byl sice oplocený, ale dírami tam mohl kdokoliv vlézt.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů