Pátek, 29. března 2024

Kuchtová se pokusí sesadit Bursíka

Kuchtová se pokusí sesadit Bursíka
Mezi zelenými se schyluje k souboji o vedení strany.

První místopředsedkyně strany Dana Kuchtová včera oznámila, že bude kandidovat na funkci šéfky nejmenší vládní strany. V září se postaví současnému stranickému předsedovi Martinu Bursíkovi.

"Sílu jeho příznivců ve straně nepodceňuji, cítím ale podporu v krajích a své šance vidím jako slušné," řekla Kuchtová.

Kuchtová včera představila svůj program zelené demokratické politiky, se kterým chce kandidovat. Zelení by podle ní neměli dopustit, aby společnost ČEZ směřovala k dostavbě Temelína. Kriticky se vyjádřila k privatizaci zdravotnických zařízení a k americkému radaru.

"Považuji to za logické vyústění celé té situace, protože z významného podílu to byla ona, kdo nás dovedl do té situace, kdy je nezbytné řešit politicky, demokraticky situaci ve straně sjezdem," reagoval včera Bursík.

Mimořádný sjezd zelených svolal na 5. až 7. září.

"Strana zelených je středovou stranou, která přináší nová zelená témata, a je možným koaličním partnerem jak pro ODS, tak pro sociální demokracii a samozřejmě pro KDU-ČSL," řekla Kuchtová.

Dana Kuchtová před vstupem do politiky šéfovala sdružení Jihočeské matky, které bojovalo proti dostavbě Temelína. Mezi zelené vstoupila v roce 2003 a loni byla deset měsíců ministryní školství.

Včera ujistila, že pokud by se postavila do čela zelených, neplánovala by zbrklý odchod z koalice. Zelení jsou podle ní vázáni koaliční smlouvou a měli by ji dále plnit.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů