Sobota, 20. dubna 2024

Hynek Paštěka: V ČR mají kamióny zelenou jako málokde v Evropě. Bursík to chce změnit

Hynek Paštěka: V ČR mají kamióny zelenou jako málokde v Evropě. Bursík to chce změnit

Česká republika má jeden z nejbenevolentnějších přístupů ke kamiónům v Evropě. V prázdninových měsících nesmějí těžké náklaďáky vyjet na silnice od pátku do neděle po celkovou dobu 19 hodin, ve zbývajících deseti měsících je to pouhých devět hodin. Přitom v okolních zemích se doby zákazu pohybují v průměru na dvojnásobku a například v Rakousku nesmějí kamióny na silnice celý víkend.
Nyní českým dopravcům hrozí, že bude prázdninový model rozšířen na celý rok a největší hrůzu mají z pátečního zákazu jízd od 17 do 21 hod. Omezení má řadu příznivců, Strana zelených (SZ) šla s tímto slibem dokonce do parlamentních voleb.
"Lidé už mají kamiónů prostě dost. Jet o víkendu autem je kvůli nim o život, vždyť se v té době stane 48 procent všech smrtelných nehod,“ řekl předseda SZ Martin Bursík, který nedávno dokonce kvůli pátečnímu zákazu pohrozil vystoupením z vládní koalice.

http://www.ceskamedia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů