Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Skupina několika států USA v čele s Kalifornií a kanadských provincií, které se rozhodly spolupracovat při snižování emisí skleníkových plynů, zahájí svůj projekt obchodování s emisními povolenkami v roce 2012. Uvedla to agentura Reuters. Skupina byla založena na návrh několika guvernérů v čele s kalifornským Arnoldem Schwarzeneggerem.

Místopředseda ČLPPS Qian Yunlu dnes na jednom konzultačním zasedání v Pekingu prohlásil, že by zainteresované orgány měly zrychlit založení ekologického podporujícího mechanismu pro pramen tří řek, aby poskytly ochraně ekologického prostředí v této oblasti dlouhodobé zajištění.
Pramen tří řek se nachází na vysočině Qingzangu, tyto tři řeky jsou řeka Jang'c, Žlutá řeka a řeka Lancang, jsou důležité zdroje čisté vody v západě Číny. Spolu s rychlým rozvojem čínské ekonomiky stojí tato oblast před vážnou výzvou znečištění.
Qian yunlu prohlásil, že cestou takového mechanismu orgány můžou dobře ochránit ekologické prostředí, současně zmírnit chudobu místních pastevců.

Méně hluku z dálnice D1 by se mohli dočkat lidi z brněnské městské části Starý Lískovec do konce letošního roku. Už na podzim totiž zahájí Ředitelství silnic a dálnic opravu poničené protihlukové stěny. Kolem Starého Lískovce chybí zhruba kilometr hlukových zábran. Původní tří a půl metrová stěna byla celá z hliníku, a tak ji během letošní zimy rozebrali bezdomovci a prodali ve sběrnách. Moderní sedm a půl metru dlouhá stěna proto najednou končí. Už brzo ji ale opět spojí dohromady.

Izraelský parlament přijal minulý týden v posledním čtení Zákon o čistém vzduchu. Stalo se tak po třech letech projednávání, úprav a debat, kdy pro konečnou verzi hlasovalo 39 poslanců a proti nebyl nikdo.
Zákon, který vstoupí v účinnosti až počátkem roku 2011, komplexně upravuje kvalitu ovzduší a jeho ochranu, přičemž dává místním úřadům pravomoc zakročit proti právnickým i fyzickým osobám, které by ovzduší znečišťovaly nad povolenou mez. Právní norma také nově upravuje limity znečištění pro jednotlivé obory podnikání.
Porušení předpisů bude možné trestat vysokými pokutami a až dvěma roky vězení.
Podle zákona vznikne celostátní úřad pro monitorování kvality ovzduší, který bude shromážděné informace také zveřejňovat.

Jednotka IBM Global Asset Recovery Services, zabývající se obnovováním a recyklací informačních technologií, byla oceněna analytickou agenturou IDC.
IDC vyzdvihla IBM jako jednoho z prvních příjemců certifikace Green Recycling and Asset Disposal for the Enterprise (G.R.A.D.E., Zelená recyklace a likvidace majetku pro podniky).
IBM Global Asset Recovery Services, divize úvěrového a leasingového podniku IBM Global Financing, podle IDC překročila minimální kritéria vyžadovaná pro certifikaci G.R.A.D.E. Ta hodnotila širokou řadu nabídek IBM, vzdálené aplikace, služby poskytované na místě u zákazníků, logistiku, výrobní zpracování a postupy při likvidaci. V roce 2007 zpracovala IBM více než 44 000 tun zařízení a materiálu na konci životnosti a pouze 0,78 % z tohoto objemu skončilo na skládkách nebo ve spalovnách.


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů