Úterý, 23. dubna 2024

Školy zelenají, čerpají nejvíce ekologických peněz z EU

Školy zelenají, čerpají nejvíce ekologických peněz z EU

Praha - Okrajová část hlavního města se chystá zateplit osm mateřských a sedm základních škol.

Investice, díky níž radnice výrazně ušetří za vytápění, překročí 300 milionů korun. Městská část Prahy 13 ovšem může počítat s tím, že bezmála dvě třetiny peněz přijdou z Bruselu.

Školy po celé republice jsou zatím největšími zájemci a odběrateli ekologických dotací z Evropské unie. V rámci Operačního programu životní prostředí dostávají miliardy korun. Zatím všechny bruselské peníze jdou na zateplování budov, což je základní předpoklad hospodárného nakládání s energiemi.

"Zájem je skutečně obrovský. V této oblasti je největší převis poptávky nad nabídkou," potvrdil Aktuálně.cz Petr Štěpánek, ředitel Státního fondu životního prostředí, které má ekologické peníze z Bruselu na starosti.

Čtyři miliardy pro 434 akcí

Fond už vyhlásil pro školy a další instituce několik takzvaných výzev, na jejichž základě se pak mohou zájemci hlásit o příspěvky. V první výzvě podpořil 117 projektů na zateplení budov.

"Třetí výzva byla vyhlášena speciálně pro školská zařízení. Z celkového počtu 681 došlých žádostí jich bylo 434 schváleno. Dotace z Fondu soudržnosti činí 3,9 miliardy korun, dalších 228 milionů jde z našeho fondu," řekla Aktuálně.cz mluvčí fondu Lenka Brandtová.

Evropská dotace pokryje 69 procent nákladů

Městskou část Prahy 13 by mělo zateplování přijít na 273 milionů korun, značnou část peněz ale dostane právě z evropských fondů.

"Měli bychom obdržet dotaci ve výši 69 procent nákladů, tedy 189 miliónů korun. V současné době se připravuje projektová dokumentace, vlastní zateplení objektů se uskuteční příští rok," řekl mluvčí městské části Samuel Truschka.

V posledních letech byly v Praze 13 upraveny fasády u devíti mateřských škol, nyní se dokončuje zateplení dalších pěti mateřinek, u tří školek byla zatím pouze vyměněna okna. Ze základních škol byla zateplena nová budova Základní školy Mládí ve Stodůlkách.

Peníze z Evropské unie na zateplení se podařilo získat například i obci Studenec na Turnovsku, a to osm milionů korun. Od státu pak přišlo dalších půl milionu. Tamní děti si navíc mohly vybrat, jakou barvu budovy a oken by na své škole rády viděly.

Jedním z úspěšných žadatelů o peníze Evropské unie byl i Kraj Vysočina. Tady půjde na zateplení mateřských, základních a středních škol přes 200 milionů korun. Státní fond životního prostředí přidá dalších patnáct milionů.

S jednou z nejnákladnějších akcí - za více než 36 milionů korun - uspěla obec Třešť na Jihlavsku, kde peníze půjdou na zateplení základní školy, která byla postavena před 43 roky.

Školy chytají slunce

Státní fond životního prostředí z jiného programu v uplynulých letech přispěl několika školám v republice rovněž na budování solárních a fotovoltanických systémů nebo na využití tepelných čerpadel.

Solární panely na školy chtějí montovat například i v Hulíně na Kroměřížsku. Instalovat fotovoltanickou elektrárnu chce město na střeše sportovního areálu a tří pavilonů základní školy.

Sluneční kolektory byly zabudovány i na Praze 13, a to na střechy pěti mateřských a tří základních škol. Praha 13 za sluneční kolektory zaplatila celkem téměř 4,2 miliónů korun. Z toho téměř tři milióny představují dotace Státního fondu pro životní prostředí.

http://aktualne.centrum.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů