Pátek, 19. dubna 2024

Ministerstvo životního prostředí výstavbu D3 nebrzdí

Ministerstvo životního prostředí výstavbu D3 nebrzdí

Ministerstvo životního prostředí odeslalo připomínky ke studii tras dálnice D3, kterou si objednalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v rámci přípravy dokumentace EIA „D3 Středočeská“. Tyto varianty trasy D3 má ŘSD předložit na základě požadavku závěru zjišťovacího řízení EIA z podzimu 2007 [1]. „Pan hejtman Bendl vycházel při obvinění mého ministerstva ze zpoždění stavby středočeské části dálnice D3 z nesprávných a nepravdivých informací. Když už měl potřebu někoho kritizovat za zpoždění přípravy dálnice D3, měl být adresátem jeho kritiky jiný resort. Ředitelství silnic a dálnic předložilo námi požadované varianty D3, které vedou mimo cenné partie Posázaví a České Sibiře teprve čtyři měsíce po jejich vypracování. Chci věřit tomu, že hejtman Bendl bude namísto neopodstatněné kritiky práce mých lidí spolupracovat s resortem při hledání řešení, které nepoškodí tyto cenné přírodní lokality,“ říká ministr životního prostředí Martin Bursík.

Projektant měl varianty vypracovat podle slovního popisu, který MŽP zkompletovalo podle připomínek obcí a veřejnosti na podzim 2007. MŽP však zjistilo, že předložené varianty D3 se od stanovených požadavků odlišují hned ve 12 zásadních ohledech. Obsahují bohužel také řadu nevhodných technických řešení z hlediska vlivů na životní prostředí i investičních nákladů. Přesto je v takové podobě zpracovatel rozeslal k připomínkování dotčeným obcím.

„Nejenom, že ŘSD varianty dálnic předložilo pozdě, ale navíc nejsou zpracovány dobře a investor na nich bude muset ještě hodně odpracovat. Na bedra ŘSD tak padá půlroční zdržení výstavby dálnice,“ komentuje situaci náměstek ministra Aleš Kuták.

Požadované varianty dálnice D3 vedou v širším koridoru stávající silnice I/3 okolo Benešova a Votic, kde způsobují nejmenší škody v zachovalé přírodě Posázaví a České Sibiře. Vedení dálnice zachovalou přírodou daleko od urbanizovaného koridoru nynější silnice je nepřijatelné. Jedna z variant počítá u Benešova s trasováním v dvousetmetrovém tunelu na východní hranici konopišťského parku, kde vede i nynější silnice.

Poznámky:

[1] Závěr zjišťovacího řízení mj. říká, že předkladatel má „prověřit a v dokumentaci zohlednit taková variantní trasování D3, jejichž předpokládaný vliv na životní prostředí a veřejné zdraví bude respektovat přírodní hodnoty v dotčeném území a současně bude mít minimální vliv na trvale obydlené a rekreační oblasti dotčené realizací záměru“.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů