Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologické igelitky zodpovědné k životnímu prostředí

Ekologické igelitky zodpovědné k životnímu prostředí
Zní to jako sci-fi. Ano, můžete dál prodávat své zboží v PE taškách ve stejném designu a se stejnými vlastnostmi jako dosud, ale nyní zcela s čistým svědomím. Víte totiž, že žádná z nich se nedožije více než několika let. Navíc za ně zaplatíte úplně stejně jako za tašky klasické.

AUTOR: Libor Šupich

Vtip je v nově vyvinuté technologii TDPA, která umožňuje, aby se produkty vyrobené z polyethylenu (PE) po vyhození do odpadu během několika měsíců až let úplně rozložily na zcela přírodní prvky. Je to technologie, kterou můžeme kontrolovat a řídit životní cyklus běžných plastových produktů, využívaných moderní společností. Efektem bude razantní snížení dopadu plastických odpadů na životní prostředí.

Příroda si poradí

Odbouratelné tašky mají obdobné fyzikální vlastnosti a jsou nerozeznatelné jak na pohled, tak při běžném použití od běžných tašek, samozřejmě před spuštěním bioodbourávacího procesu. Před tím mohou být po několik let libovolně znovu použity, bez jakékoli změny svých vlastností.

Spuštění rozkladu produktu je započato automaticky po nastavené době, když se taška dostane do přírodního prostředí. Chemická oxidace rozpojí vazbu uhlík-uhlík tak, aby běžné přírodní mikroorganismy mohly plast zcela rozložit na uhlík a vodu. Rozklad lze dále urychlit UV zářením, vyšší teplotou nebo mechanickým zatížením. Po dokončení tohoto procesu zůstanou pouze přírodní prvky - voda, oxid uhličitý a biomasa.

Cena? Stejná

Protože stále roste počet ekologicky orientovaných zákazníků, málokterý významný obchodní subjekt si v současné době může dovolit úplně ignorovat ekologické trendy. Na ekologickém přístupu lze postavit efektivní komunikaci či reklamní kampaň. Odbouratelné tašky mohou tedy být efektivním a dostupným nástrojem odlišení od konkurence. Navíc jejich cena výroby se obvykle neliší od ceny PE tašek běžných.

Biologicky odbouratelné plasty se začaly prakticky využívat v posledních několika letech a díky svým unikátním vlastnostem zažívají nyní celosvětový boom. Technologie "Totally Degradable Plastic Additives" (TDPA) je praktické řešení světového problému ekologického nakládání s plastickým odpadem.

V České republice jsou odbouratelné výrobky tohoto typu schváleny Ministerstvem životního prostředí dle normy ČSN ISO 14021 a jsou označené ochranným logem 100% biologicky odbouratelný výrobek.

Autor pracuje ve společnosti Blue Arrow International
Zdroj:Marketing & Media
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů