Pátek, 29. března 2024

Certifikace zvyšuje kvalitu služeb

Evropská certifikace Cyklisté vítáni již třetím rokem usnadňuje cyklistům orientaci mezi restauračními a ubytovacími zařízeními a označuje ta, kde jsou na jejich příjezd připraveni.
Certifikace zvyšuje kvalitu služeb
Systém certifikace restauračních a ubytovacích zařízení, kempů nebo turistických cílů spustila Nadace Partnerství již na jaře roku 2006. Nyní je bílým usmívajícím se kolem v zeleném poli označeno přes sedm set objektů po celé ČR. "Záleží na podnikatelích, zda se rozhodnou soustředit se na tuto klientelu a zda přizpůsobí poskytované služby potřebám cyklistů. Je ale škoda nevyužít potenciálu, který cyklisté pro podnikatele znamenají," říká manažer projektu Petr Kazda. Cykloturisté jsou však přínosem nejen pro podnikatele, ale i pro obce, kterým se díky vstřícnosti podnikatelů a kvalitním službám podaří přilákat více návštěvníků.

SLUŽBY U NÁS A V ZAHRANIČÍ

Rekreační cyklistika a cykloturistika patří k nejpopulárnějším formám turistiky v ČR. K rozvoji této šetrné turistiky jsou u nás dobré geografické podmínky a poměrně hustá síť jednotně značených cyklistických tras.

Kromě zájmu domácích cyklistů roste i počet návštěvníků ze zahraničí. Mnoho cyklistů například přijíždí z Německa po Elberadweg, která na českém území přechází v Labskou stezku. Zatímco infrastruktura a služby na německé části stezky jsou na velmi vysoké úrovni, na české straně je co zlepšovat.

Nedostatečně rozvinutá infrastruktura cestovního ruchu je pro nás stále překážkou ve zvýšení konkurenceschopnosti cykloturistických produktů vůči sousedním státům. V oblasti služeb pro cyklisty funguje například v Rakousku certifikace Radfreundliche Betriebe a v Německu je zaveden systém Bett und Bike. Tam se Nadace Partnerství inspirovala jak při sestavování kritérií certifikace, tak při vytváření loga. Logo Cyklisté vítáni vychází ze zahraničních označení, je tak pro zahraniční cyklisty snadno identifikovatelné.

V letošním roce se navíc certifikace rozšířila na Slovensko, kde zase vycházejí z českých zkušeností. Certifikaci Vítajte cyklisti! uskutečňuje na Slovensku Nadácia Ekopolis, sesterská organizace Nadace Partnerství.

PRŮBĚH CERTIFIKACE

Nadace Partnerství vyškolila skupinu třiceti hodnotitelů, kteří uskutečňují certifikaci v celé ČR. Každý z hodnotitelů má na starosti území, kde kontroluje certifikovaná zařízení a vybírá potenciální nositele certifikátu. Podnikatele, který má zájem zapojit své ubytovací či stravovací zařízení do sítě certifikovaných objektů, hodnotitel navštíví a zkontroluje jeho objekt. Majiteli také poskytne odborné rady pro splnění podmínek certifikace. Na základě smlouvy o certifikaci je pak zařízení zařazeno mezi certifikované objekty.

O certifikaci mohou požádat nejen hotely, penziony či restaurace. Kritéria jsou stanovena i pro kempy, hrady a zámky a ostatní turistické cíle. U míst atraktivních pro turisty je certifikace nastavena především tak, aby se tam cyklista - návštěvník necítil nevítaným hostem a mohl si památku prohlédnout bez obav o své kolo a zavazadla.

O certifikovaných objektech jsou cyklisté informováni nejen z map a tiskovin, které Nadace Partnerství vydává, ale také z cykloatlasů a map dalších vydavatelství, s nimiž naše nadace spolupracuje. Zároveň je možné vyhledávat certifikovaná zařízení na adrese www.cyklistevitani.cz, kde se objekty zobrazují i v mapě, která funguje jako plánovač tras a výletů. Certifikace je také propagována na veletrzích a prostřednictvím mediálních partnerů Nadace Partnerství.

VSTŘÍCNOST K CYKLISTŮM

Webové stránky projektu www.cyklistevitani.cz nabízejí od letošního roku cyklistům větší pohodlí při plánování výletů. Nový vzhled stránek vznikl ve spolupráci s občanským sdružením NaKole.cz. Cyklisté si mohou naplánovat trasu výletu na mapě a současně na této trase vyhledat certifikovaná zařízení. O své zkušenosti s kvalitou služeb poskytovaných v certifikovaných zařízeních se pak mohou podělit s ostatními prostřednictvím hodnocení objektů na webových stránkách.

Novinkou pro letošní sezónu je také soutěž, která cyklisty motivuje k navštěvování certifikovaných objektů a díky níž mohou vyhrát cyklistické dresy, mapy, průvodce a další ceny. Cyklistům stačí na soutěžní kupón nasbírat 7 razítek z certifikovaných objektů a vyplněný jej zaslat na adresu Nadace Partnerství. Kupóny jsou k dostání v certifikovaných objektech, informačních centrech a vybraných cykloprodejnách.

AUTOR: ZUZANA TAUŠOVÁ
program Greenways, Nadace Partnerství


Důležité informace

Garantem certifikace je Nadace Partnerství.

Mezi základní kritéria certifikace patří například možnost bezpečného uschování kol, přítomnost nářadí na jednoduchou opravu kola a lékárničky na ošetření úrazů či nabídka jídel a nápojů vhodných pro cyklisty.

Podmínky certifikace pro všechny kategorie jsou k dispozici na www.cyklistevitani.cz
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů