Pátek, 29. března 2024

Naštvaný starosta hodil toxický odpad na policii

Naštvaný starosta hodil toxický odpad na policii
Dva roky běhá starosta jesenické obce Vikantice Miroslav Kročil po úřadech. Stěžuje si, že jeho vesnici zůstal po socialistickém režimu nechtěný "dáreček": 1300 tun kadmiového kalu. K toxickému odpadu, jenž se ve zdejším skladu rozkládá již čtyřiadvacet let, se nikdo nehlásí. Starosta proto podal tento týden trestní oznámení na neznámého pachatele. Ohrožuje podle něj životy místních obyvatel.

Na první pohled vypadá chátrající oplechovaná hala uprostřed jesenických lesů nenápadně. Když se však člověk přiblíží a nahlédne dovnitř, zjistí, že sklad ukrývá několik zrezivělých kontejnerů plných toxického kadmia.

"Snažil jsem se úřady opakovaně upozornit na to, že do nezabezpečené haly čas od času někdo vnikne a že je pro obec vážným rizikem. Jenže to bylo marné," kroutí hlavou starosta Miroslav Kročil.

KOPII TRESTNÍHO OZNÁMENÍ SI PROHLÉDNĚTE ZDE

Jak to vypadá uvnitř haly, zachytil starosta na několika snímcích.Po dvouletém snažení, během nějž narážel jen na aroganci a nepřístupnost, už starostovi Vikantic došla trpělivost. Ve středu podal na policii trestní oznámení pro obecné ohrožení.

"Úřady si hrají na mrtvé brouky, zřejmě si myslí, že do krajských voleb se už takovými věcmi nemusejí zabývat," rozčiluje se.

Jed, nebo nevinný odpad?

Udání sice starosta sepsal na neznámého pachatele, ale v tom, kdo by měl za vzniklou situaci nést odpovědnost, má celkem jasno. "Viníci pocházejí zřejmě z řad inspekce životního prostředí," míní Kročil.

ČTĚTE TAKÉ: Toxický odpad ohrožuje Jeseníky, úřady mlčí

Vedení olomoucké inspekce však jakákoliv pochybení odmítá. "Osobně nechápu, co pana starostu k jeho kroku vedlo. My se snažíme dělat, co je v našich silách. Vedeme správní řízení a teprve na základě jeho výsledku můžeme konat," vysvětluje vedoucí oblastního inspektorátu Radek Pallós.

Hlavním zádrhelem je, že se k toxickému odpadu nikdo nehlásí. Do obce byl v tajnosti navozen již v roce 1984. Uskladnil ho zde tehdejší státní podnik Rudné doly, jemuž vznikl při výrobě kadmia.

Ve Vikanticích mají problém s kadmiem.Dnes už společnost neexistuje a její nástupnická organizace, Grafitové doly Staré město, po kontejnerech s nebezpečnými látkami netouží.

Podle Pallóse však není důvod k panice. Sklad kadmiových kalů je prý pro občany zcela neškodný. "Aby to mělo účinek na zdraví lidí, musel by člověk v hale trávit čtyřiadvacet hodin denně po pět let. Jinak nic dramatického nehrozí," ubezpečuje Pallós.

Kročil, který sám dříve v Rudných dolech Jeseník pracoval, přesto trvá na tom, aby kompetentní orgány zasáhly a předešly tak možným rizikům. "Co když to prosákne do půdy či do vody? Pak to bude katastrofa, jež ohrozí lidi z celého kraje," varuje starosta.

Foto: Jan Zatorsky, profimedia.cz

http://www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů