Sobota, 20. dubna 2024

Klaus přirovnal ekology ke komunistům, chtějí prý poroučet větru dešti

Klaus přirovnal ekology ke komunistům, chtějí prý poroučet větru dešti

Prezident Václav Klaus otevřel další kapitolu sporu mezi ním a ekologickými aktivisty. V předmluvě ruského vydání jeho knihy "Modrá, nikoli zelená planeta" přirovnal environmentalisty ke komunistům, protože stejně jako bývalý sovětský komunistický režim chtějí "poroučet větru dešti".

Klaus v úvodu píše, že je třeba reagovat na "uměle šířenou paniku ohledně (...) globálních klimatických změn", která není vědecky podložená. "Její podstatou je naopak zneužití vědy jednou velmi neliberální, autoritářsky orientovanou ideologií, kterou snad nejlépe vystihuje termín environmentalismus," upřesňuje Klaus.

"Jsem rád, že kniha nyní vychází také v Rusku, v zemi, která je dnes opět na cestě vzhůru, v zemi, kterou tragicky poškodil více než sedm desetiletí trvající komunistický režim. Ten programově likvidoval lidskou svobodu ve prospěch jiného „dobra“ a pokoušel se poroučet „větru a dešti“, podobně jako to dělají dnešní environmentalisté," uvedl prezident.

"Myslím si, že (Klausova) kniha bude mít podobně slabý dopad v Rusku jaký měla v Německu, Americe nebo v Česku, protože v Rusku stejně jako v Evropě nebo USA máme výborné klimatology, kteří věří vědcům a ne politikům," řekl Novinkám Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. Velké firmy a ekonomové podle něj vidí ve snižování emisí skleníkových plynů a moderních technologiích příležitost pro další růst. "Čeští politici by měli hledat cestu, jak této příležitosti využít," dodal.

Klaus je svým kritickým postojem vůči globálnímu oteplování znám, na jaře ve Washingtonu kritizoval kandidáty na post prezidenta USA, jejichž názory považuje za "smutné a tragické". Český prezident také získal ocenění za antiekologický čin v soutěži „Ropák roku“. Letos se umístil na třetím místě za „napsání humoristicky laděné knihy Modrá, nikoli zelená planeta“, jak uvedli ekologové.

znk,Novinky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů