Čtvrtek, 25. dubna 2024

MZe: Přemnožená lesní zvěř způsobuje škody, je třeba ji regulovat

MZe: Přemnožená lesní zvěř způsobuje škody, je třeba ji regulovat

V lesích se přemnožila spárkatá zvěř, její početní stavy je proto podle ministerstva zemědělství třeba snížit. MZe dnes proto vyzvalo majitele honebních pozemků a myslivce, aby využívali zákonem stanové možnosti, jak lesní zvěř regulovat, přičemž uživatelé honiteb s přemnoženou zvěří mohou dostat pokuty. Spárkatá zvěř v lesích podle odhadu odborníků ročně způsobí škody za několik stovek milionů korun.

"Jsme si vědomi závažnosti situace, kdy vznikají velké škody na zemědělské a lesní produkci. Je tedy nutné najít vhodné řešení týkající se přemnožené zvěře. Nechceme jen redukovat stavy zvěře, ale informovat vlastníky honebních pozemků o jejich právech a povinnostech," sdělil dnes ministr zemědělství Petr Gandalovič, podle kterého je nutné, aby majitelé pozemků komunikovali s držiteli honiteb.

Myslivci a vlastníci honebních pozemků by podle MZe měli co nejvíce využívat možnosti, které jim poskytuje právní úprava týkající myslivosti. "Je to zejména odpovědné sestavování plánů mysliveckého hospodaření, redukce početních stavů zvěře tam, kde pro chov některých druhů zvěře nejsou ve volnosti předpoklady, a přijetí mimořádných opatření ke snižování stavů zvěře, včetně výjimek ze zakázaných způsobů lovu," uvedlo MZe.

V oblastech s přemnoženou spárkatou zvěří stát může povolit například noční lov spárkaté zvěře s pomocí zdrojů umělého osvětlení či její lov pomocí odchytových zařízeních. Možná bude i redukce lesní zvěře v honitbách, které sousedí s územím, na němž je spárkatá zvěř přemnožena

Orgány státní správy myslivosti budou zároveň kontrolovat, zda v jednotlivých honitbách nejsou kvůli nedostatečnému lovu překročeny normy stanovující početní stav spárkaté zvěře. Uživatelé honiteb s přemnoženou zvěří mohou dostat pokutu. Doporučení MZe ohledně redukce spárkaté zvěře má platit do konce roku 2011.

MZe orgánům státní správy myslivosti na úrovni obcí s rozšířenou působností zároveň doporučilo, aby vycházely vstříc žádostem o snížení počtu přemnožených druhů lesní zvěře. "Obdobné doporučení vydalo MZe již před třemi lety pro snížení počtu prasat divokých s kladným výsledkem, neboť realizace takovéhoto opatření přinesla zvýšení počtu odlovené zvěře z 80.000 kusů na 120.000 kusů," uvedlo MZe.

Přemnožení jeleni, srnky či mufloni podle studie Ústavu pro výzkum lesních ekosystémů poškodí bezmála polovinu mladých vysazených stromků. Na studii před časem upozornilo Hnutí Duha, které vypočítalo, že škody způsobené přemnoženou zvěří se pohybují kolem 1,5 miliardy korun ročně. Do svého výpočtu zahrnulo kromě přímých škod na zničených stromcích také vynucené náklady na ochranu vysázených stromků a ztrátu na přírůstku a kvalitě dřeva.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů