Pátek, 29. března 2024

Životní prostředí ve Zlínském kraji se v mnohém zlepšilo

Životní prostředí ve Zlínském kraji se v mnohém zlepšilo

ZLÍN - Životní prostředí ve Zlínském kraji se za poslední čtyři roky výrazně zlepšilo, zejména pak co se týká množství vytříděného odpadu a počtu obyvatel napojených na kanalizační sítě. Jednou z hlavních priorit hejtmanství je odkanalizování obcí Horní Lhota, Dolní Lhota, Sehradice a Slopné v okolí lázeňského města Luhačovice. Splašky totiž každoročně silně znečišťují tamní přehradu, hygienici v ní dokonce v posledních letech zakazují koupání.

Ve Zlínském kraji bude letos zahájeno dalších 12 staveb vodohospodářské infrastruktury. Jde především o výstavbu nových vodovodů a kanalizací a opravy čistíren odpadních vod. Stavby budou financovány z programu ministerstva zemědělství a dofinancovány z rozpočtu kraje. Obě strany na jejich realizaci uvolní 207 milionů korun.

Dalších více než sto milionů korun bude stát vyčištění přehrady v Luhačovicích na Zlínsku. Na výstavbu kanalizace v okolních obcích hejtmanství uvolní 28,6 milionu korun. Peníze zaplatí ve dvou splátkách v letech 2009 a 2010. Celkové náklady na stavbu stok a vybudování přivaděče k čistírně si vyžádají zhruba 286 milionů korun. Kraj chce, aby stavební práce skončily nejpozději v roce 2010.

Podle informací, které ČTK získala ze Zlínského kraje, v roce 2004 bylo na kanalizaci napojeno 464.100 obyvatel z celkového počtu 591.287, tedy 78 procent. Nyní je na kanalizační sítě napojeno 480.400 obyvatel, tedy 81 procent všech obyvatel regionu.

Podle informací Integrovaného registru znečišťovatelů (IRZ) Zlínský kraj je na tom nejhůře z celé České republiky v množství vypouštěných potencionálně karcinogenních látek v emisích do ovzduší a do vody. A to i přesto, že se v regionu oproti roku 2005 tyto emise snížily o zhruba 25 tun, tedy o šestinu. Na celkovém množství škodlivin se z více než třetiny podílí valašskomeziříčská Deza. Společnost, která zpracovává dehet a benzol a je evidentně největším průmyslovým znečišťovatelem v kraji, však v posledních letech přispěla nejvýrazněji k meziročnímu vylepšení bilance těchto látek. Především o 15 tun, tedy téměř o dvě třetiny, kleslo podle dat v IRZ množství emisí rakovinotvorného benzenu, na druhé straně o čtyři tuny vzrostly emise možná karcinogenního naftalenu. V součtu však podle ekologů jde o pozitivní posun.

Společnost, která zpracovává dehet a benzol, realizovala od roku 1993 přímé ekologické investice za více než dvě miliardy korun, dalších 800 milionů chce vynaložit do roku 2010. Loni se navíc chemička vedení města písemně zavázala, že bude veřejnost informovat o vlivu svých provozů na životní prostředí a o případných nestandardních událostech, které by se v tamním areálu staly.

"I přesto. Kdo by se hnal bydlet do Valašského Meziříčí. Obyvatelé jsou nespokojeni, ale zastupitelé zřejmě naopak," sdělil ČTK lídr Strany zelených v podzimních volbách do krajského zastupitelstva Libor Nováček.

Podle něj je stále co zlepšovat a hejtmanství má, co se životního prostředí týče, rezervy. "I když čističky odpadních vod jsou spíše záležitostí státní, kraj má nástroje, jak obcím více pomoci," uvedl Nováček. Mírné rezervy vidí i v odpadovém hospodářství. Celková koncepce je sice podle něj v pořádku, v některých částech regionu ale obyvatelé stále odpad netřídí.

Statutární náměstek hejtmana za ekologii Vojtěch Jurčík (KDU-ČSL) však situaci vidí jinak. "V současné době všechny obce Zlínského kraje zajišťují třídění dvou až šesti využitelných složek komunálního odpadu, tedy papíru, skla barevného a bílého, plastů, kovů a nápojových kartonů," sdělil.

Podle informací, které ČTK ze Zlínského kraje získala, v roce 2004 lidé vytřídili do speciálních nádob či sběrných dvorů 26,2 kilogramu odpadu na osobu a rok. Nápojový karton se tehdy netřídil vůbec. V loňském roce se přitom podíl vytříděného odpadu na osobu a rok zvýšil téměř dvojnásobně, a to na 49,9 kilogramů.

Některá města ve Zlínském kraji zavedla třídění bioodpadu. Například Kunovice na Uherskohradišťsku přistavily k domům speciální popelnice. Ke stejnému kroku přistoupil letos i Zlín, který speciální nádoby rozmístil v Podvesné. Po vyhodnocení projektu budou nádoby zřejmě rozšířeny i do dalších částí města. První zkušenosti sbírají i ve Vsetíně a Valašském Meziříčí. V následujícím roce chtějí bioodpad začít třídit také Buchlovice. Třídění bioodpadu již loni zavedli například ve Starém Městě a Uherském Ostrohu.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů