Čtvrtek, 18. dubna 2024

II. zpráva z průběhu české vědecké expedice na souostroví Svalbard

II. zpráva z průběhu české vědecké expedice na souostroví Svalbard

Česká vědecká základna v zátoce Petunia se skládá ze dvou kontejnerů (ubytovací a skladovací) a zapůjčené lovecké chaty. Ačkoli jsme si vytvořili úklidem lovecké chaty možnost ubytování v prostornějších podmínkách, z hlediska organizace pohybu v terénu a dopravy přes zátoku bylo pro prvních šest účastníků expedice výhodnější zůstat pohromadě a žít v kontejneru. Vytvořili jsme si zde příjemné prostředí.
Provedli jsme první botanický průzkum severní části zátoky Petunia (zhruba území o 80 až 100 km2). Průzkum spočíval především v zaznamenání změny diverzity a pokryvnosti rostlin vzhledem k výškovému gradientu, dostupnosti vody a k přítomnosti ledovců.
Z okolních svahu do zátoky Petunia sestupuje celá řada ledovců. Na východě je to několik ledovcových splazů, které jsou součástí velkého kontinentálního ledovce. Tento kontinentální ledovec na východě zátoky sestupuje ledovcem Nordenskiöld až do moře. Kromě tohoto velkého ledovce na severovýchodě sestupuje do zátoky ještě několik menších ledovců. Pod jedním z nich ledovcem Ebbab pracuje již řadu let skupina polských glaciologů a geomorfologů z univerzity v Poznani. Byli jsme velmi přátelsky přijati na jejich terénní stanici a měli jsme možnost s nimi prodiskutovat naše i jejich pracovní plány.
Botanický průzkum jsme začali východní části zátoky. V této oblasti se nenachází žádný velký kontinentální ledovec. Je zde pouze několik údolních ledovců. Největší z nich, ledovec Hørbye vytváří dominantu severozápadní části zátoky s mohutným ledovcovým předpolím a širokou říční nivou.
Na základě shromážděných terénních poznatků z východní i západní části zátoky jsme se rozhodli, že další dvě automatické klimatické stanice umístíme jednak do předpolí ledovce Hørbye, a jednak na vrchol jednoho s horských hřbetů, který se svažuje do údolí z hory Svenbrehøgda (cca 620 m.n.m.). První automatická stanice, kterou jsme instalovali již loňského roku, a která je umístěna na vyzvednuté mořské terase se zapojenou vegetací již zaznamenává data. Tuto stanici jsme pouze opravili a zabezpečili proti případnému poškození.
Instalacemi automatických stanic skončila první etapa expedice a v pátek 18. července očekáváme příjezd další skupiny botaniků a zoologů.

Josef Elster, arktická základna Jihočeské univerzity na Svalbardu, 18. července 2008

Fotopříloha z výzkumné expedice 2008 v Arktidě (průběžně doplňovaná)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů