Pátek, 19. dubna 2024

Obyvatelé Nové Vsi rozhodují o výstavbě recyklační linky

Obyvatelé Nové Vsi rozhodují o výstavbě recyklační linky

NOVÁ VES V HORÁCH - Obyvatelé Nové Vsi na Mostecku mají v těchto dnech možnost promluvit do rozhodování zastupitelstva obce ohledně plánované výstavby recyklační linky na území jejich obce.


Společnost BIO ENERGO s.r.o. chce v areálu bývalého statku na okraji obce vybudovat linku, která bude zpracovávat 10 až 30 tisíc tun vytříděného odpadu ročně a dále ho bude ekonomicky zpracovávat například na výrobu bioplynu, elektrické energie nebo např. na výrobu motorových paliv.


Zastupitelstvo obce na svém zasedání 21.7.2008 neschválilo předložený návrh na vydání předběžného souhlasu s výstavbou recyklační linky a rozhodlo o vyhlášení ankety, ve které nechají k dané věci vyjádřit všechny obyvatele obce.


Firma při přijetí své nabídky nabízí mimo vytvoření 20 nových pracovních míst, také bezplatný svoz odpadu pro celou obec, bude nabízet vyprodukovaný bioplyn pro vytápění domů za snížené ceny nebo nabízet dodávky pohonných hmot pro čerpací stanici v blízkosti obce. Dále zástupci společnosti slibují finanční podíl na vybudování plánovaného obchvatu obce.


Samotný provoz sebou bohužel přináší i negativní důsledky, jako je zvýšení průjezdu nákladních vozidel obcí (údajně 3 až 5 denně) nebo zvýšení hlučnosti a zápachu v okolí závodu.


Obyvatelé obce si mohou anketní lístky stáhnout na internetových stránkách obce. Vyplněné lístky je pak možné do 20. srpna buď odeslat na email  novaves@iol.cz nebo je odevzdat na obecní úřad. S výsledky pak obyvatele seznámí zastupitelstvo na svém zasedání 1. září letošního roku.


Autor / zdroj: Pavel Beránek
http://ustecko.regiony24.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů