Pátek, 29. března 2024

Po ozdravné kúře je v Máchově jezeře čistší voda

Po ozdravné kúře je v Máchově jezeře čistší voda

Na Máchově jezeře skončila ozdravná kúra, která pomohla v boji proti toxickým sinicím. Z pojízdné vodní plošiny se dostalo pod hladinu 140 tun chemického roztoku se solemi hliníku. Voda je průzračnější než předtím, řekla dnes Marcela Dvořáková ze společnosti Regio Máchova kraje.

Regio provozuje u Máchova jezera dvě pláže a velký kemp Klůček a špatná voda by mu přinesla velké ztráty. "Ozdravná kúra začala 23. července a skončila v úterý. Průhlednost vody se po ní zvýšila asi o 15 centimetrů a pohybuje se mezi 60 až 80 centimetry," dodala Dvořáková.

V době, kdy rozstřikování roztoku do jezera začalo, bylo v jezeře zhruba 42.000 buněk sinic na jeden mililitr. Koupání v takové vodě může uškodit lidem náchylným k alergiím a kožním nemocem, jedinců se sníženou obranyschopností organismu, těhotným ženám a malým děti. Když se ale na plážích osprchují pitnou vodou, problémům předejdou. Zákaz koupání hygienici vyhlašují až po dosažení hranice 100.000 buněk na jeden mililitr.

"Sinice se udrží pod hranicí 100.000 buněk určitě až do konce léta. Jsme samozřejmě rádi, návštěvnost v Doksech a okolí je v současné době velmi dobrá," uvedla Dvořáková. Máchovo jezero přiláká v hlavní letní sezoně až 30.000 lidí denně.

Podle předsedy představenstva Regia Luďka Téry se soli hliníku umisťovaly do vody hlavně na místech, kde se sinice nejvíce zdvíhají ze dna jezera. "Ve srovnání s jinými roky jsme letos potřebovali asi polovinu roztoku. Současná likvidace sinic se příznivě projeví i na začátku příští letní rekreační sezony," upozornil Téra. Letošní ozdravná kúra vyjde přibližně na 2,5 až tři miliony korun. Roztok se solemi hliníku se do Máchova jezera rozstřikuje od roku 2005.

http://www.i-noviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů