Úterý, 16. dubna 2024

Zelený most

V polovině července uzavřela Těžební unie příjímání přihlášek do soutěže o nejlepší rekultivační projekt těžebních prostor České republiky Zelený most 2008.
Zelený most

Jedná se již o třetí ročník soutěžní přehlídky a podle počtu došlých projektů můžeme usuzovat, že se výrazně zapsal do podvědomí odborné veřejnosti. Bohužel i tentokrát musely být některé přihlášené realizace vyřazeny ze soutěže pro nesplnění soutěžních podmínek a zadání.

Do druhého kola soutěže byly vybrány tyto tři soutěžní projekty:

 

● Rekultivace Homole v lokalitě Lom Rožmitál, jejímž autorem je Ing. Jaroslav Branda (Atelier M) a investorem Zemědělské družstvo Šonov.

● Veselské pískovny v lokalitě Veselí nad Lužnicí, Horusice a Vlkoš, autorem projektu je Ing. Hedvika Psotová a investorem je firma Hanson ČR, a.s.

 

● Rekultivace východních svahů v části lomu Mokrá – Břidla pro posílení funkcí NRBK K 132, která probíhá v lokalitě Mokrá u Brna. Projekt vyhotovil Ing. Aleš Sekanina (Sequoi s.r.o.), investorem je Českomoravský cement a.s.

 

Ve druhém kole odborná porota Zeleného mostu ve složení Pavel Čech (ČSOP Vlašim), Ludvík Grym (autorizovaný architekt), Marek Slobodník (MU, Ústav geologických věd Přírodovědecké fakulty), Milena Šandová (Těžební unie), Jan Viewegh (Ministerstvo životního prostředí ČR), Eva Wagnerová (architektka a autorka vítězného projektu Zelený most 2006) a Pavel Žlebek (Ekoservis, autor vítězného projektu Zelený most 2007) vyhodnotí dokumentace k jednotlivým projektům a poté každou lokalitu navštíví, aby se mohli podrobně seznámit s aktuálním stavem realizované rekultivace.

 

Hlavními kritérii, kterými se budou porotci řídit, jsou funkční stejně jako urbanistické začlenění rekultivovaného těžebního prostoru do okolní krajiny, dále dlouhodobý přínos, přírodovědný potenciál a v neposlední řadě i ekonomická (ne)náročnost. Porota má samozřejmě celou dobu na paměti hlavní cíl soutěže, jež spočívá především v tom, informovat odbornou i laickou veřejnost o ekologických aktivitách v těžebním průmyslu.

 

V prvním případě se snaží podat odborníkům inspiraci a to správné „know how“ ke vzniku a rozvoji mnoha dalších revitalizací, rekultivací, renaturalizací nebo sanací těžebních prostor. Pro těžaře, a to nejen v České republice, je jistě přínosem publikace v česko-anglické verzi, která vzešla z druhého ročníku Zelený most 2007 a která kromě popisu a fotografií k jednotlivým přihlášeným projektům obsahuje také cenné postřehy a doporučení od členů soutěžní poroty.

V druhém případě pak podat informace laické veřejnosti o rekultivačních projektech prováděných na území České republiky a pokusit se tak pozměnit stále mnohdy striktně negativní názor na těžební činnost. Poukázat na možné obohacení o nový krajinný prvek, o lokalitu, kde se zabydlí chránění živočichové a rostliny nebo kde se lze rekreovat. Proniknout mezi laickou veřejnost je obtížné, pozitivní informace z těžebního prostředí nejsou v mediích až tolik vítány. Těžební unie proto děkuje za každou spolupráci, která umožní prezentovat projekt Zelený most. Mediálními partnery soutěže „Zelený most 2008“ jsou v současné době odborné časopisy a servery: Enviweb s.r.o., Stavební informace, Stavební technika, Uhlí-Rudy-Geologický průzkum a Ekologie a společnost.

 

Vítěz celkově nejlepšího řešení rekultivace těžebních prostor bude vyhlášen v listopadu 2008 a obdrží vítěznou pamětní plaketu. Autor vítězného projektu získá finanční odměnou 50.000,- Kč a projektant i investor mohou používat logo Zeleného mostu spolu s označením Vítězný projekt roku 2008. Všechny projekty jsou kvalitní a zajímavé, porotu tak čeká těžké rozhodování.

Zdroj: Těžební unie

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů