Čtvrtek, 28. března 2024

Sluňákov si ukousl ze zeleného jablka.

Sluňákov si ukousl ze zeleného jablka.

Sluňákov – centrum environmentálních aktivit města Olomouce se v poslední době stává výrazným sběratelem nejrůznějších ocenění. Ty poukazují na dlouhodobou koncepční podporu ekologického vzdělávání od Statutárního města Olomouc. Po vítězství v Grand prix architektů 2007, po udělení druhého místa v kategorii vědecká a odborná literatura v soutěži „Nejkrásnější české knihy roku 2007“ za sluňákovský sborník z festivalu Ekologické dny Olomouc „Krajinou pochybností“, po úspěchu v bodování výběrové komise pro projekt „Přírodě Olomouckého kraje“ z Evropských sociálních fondů a obdržení certifikátu „Společnost přátelská rodině“ od „Sítě mateřských center v ČR“, získal letos Sluňákov ocenění mezinárodní. Tentokrát za  jako projekt zlepšující životní prostředí a přispívající k ochraně a zvelebení národního kulturního dědictví v oblasti stavebnictví a architektury.

Jde o zlatou cenu v soutěži „Zelené Jablko 2008“ (International Green Apple Awards). Tuto cenu založila již v roce 1994 nezávislá společnost „The Green Organization“ a je podporována statní institucí „The Environment Agency“ a celou řadou dalších prominentních anglických organizací.  Porota soutěže zkoumala environmentální, sociální a ekonomické parametry projektu, inovativní přínos a možnosti budoucího rozvoje a otevřenosti projektu k další spolupráci. Hodnotila také snahu o udržení stanovených „ekologických“ strategických plánů. V kategorii „International Built Environment“ obdrželi letos ocenění také projekty z Etiopie, Ekvádoru, Mongolska, Sýrie a Brazílie.

Nízkoenergetický dům Sluňákov v Horce nad Moravou vznikl jako realizace idejí, které se zrodily na odboru životního prostředí olomouckého magistrátu. Budova byla financována z prostředků Statutárního města Olomouce a Státního fondu životního prostředí. Výsledná stavba je výsledkem dobré spolupráce mezi investory, architekty (Projektil architekti), dodavatelem stavby (IDOP Olomouc), dodavatelem interiérů (Intext Krnov) a designéry (Kultivar). Dům šetří energii a neobnovitelné přírodní zdroje, technologicky funguje na bázi nuceného větrání s rekuperací, využitím energie slunce a biomasy, jeho provoz šetří také vodu a třídí odpad.

Sluňákov nyní poskytuje školám a veřejnosti celou řadu inspirací v oblasti ekologie. Stal se vyhledávaným místem pro školní pobyty všech typů škol s originálním programem, návštěvnickým centrem pro veřejnost o mezinárodně významném mokřadu CHKO Litovelské Pomoraví, nabízí také možnost ubytování a pronájmu prostor pro pořádání firemních i společenských akcí.

Nejbližší možnost seznámit se podrobněji s činností a budoucími plány o.p.s. Sluňákov, s domem ve kterém o.p.s. sídlí a s přírodním klenotem Olomouckého kraje v podobě lužního lesa ve vnitrozemské deltě řeky Moravy, mají lidé již v sobotu 6. září v rámci „Bobřích slavností“, které jsou ukončením velmi úspěšného projektu „Přírodě OK“. Zážitek všem účastníkům akce obohatí divadelním představením Divadlo Štěk Hranice a hudba oblíbených vsetínských písničkářů z kapely Žamboši, kteří jsou držitelé ocenění „Anděl 2006“.

Michal Bartoš, Sluňákov
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů