Čtvrtek, 28. března 2024

Odpady z Fóra zůstávají na nelegální skládce

Odpady z Fóra zůstávají na nelegální skládce

Liberec - Zemina a kamení pocházející z výstavby Obchodního centra Forum stále leží v záplavové oblasti Doubského potoka v Liberci – Vesci.

Podnikatel, který má nelegální skládku odstranit nedodržel termín, který byl stanoven do konce května. Pokutu však nedostal. Česká inspekce životního prostředí mu totiž lhůtu nedávno prodloužila až do konce října.

„Vlastník začal skládku již pomalu odvážet, proto jsme se rozhodli, že mu dáme šanci dokončit to do října. Připadá nám vhodnější, když využije peníze na odklízení a neutratí je za pokutu,“ vysvětlila Deníku ředitelka liberecké inspekce životního prostředí Hana Kolářová.

Inspekce podnikatele nepokutovala také proto, že odpad není nebezpečný. „Je to výkopová zemina, kamení, perk a další zbytky stavebního odpadu,“ podotkla Kolářová.

Podnikateli téměř 25 tisíc metrů krychlových stavební odpadu prodala společnost Klement, která jej měla zlikvidovat. Za prodej odpadu fyzické osobě, která neměla povolení s ním nakládat, dostala společnost pokutu ve výši dvou set tisíc korun.

Pokuta až milion

Podnikatel zaplatil pouze šedesát tisíc. Pokud by však nedodržel termín do konce října, hrozila by mu pokuta až jeden milion korun.

Zasypáním lokality ve Vesci podnikatel podle inspekce životního prostředí poškodil volně rostoucí stromy a narušil odtokové poměry v záplavovém území Doubského potoka.

Nelegální navážky stavební sutě, zeminy a dalších stavebních odpadů trápí Oblastní inspektorát České inspekce životního prostředí v Libereckém kraji rok od roku více. Může za to především čilý stavební ruch v Libereckém kraji a snaha společností ušetřit za ekologickou likvidaci odpadů.

„Jen za celý loňský rok jsme uložili 132 pokut v celkové výši téměř sedmi milionů korun. Velkou měrou se na těchto číslech podílejí právě pokuty za nedodržování pravidel odpadového hospodářství,“ potvrdila Hana Kolářová.

Nelegální navážkou odpadů se inspekce nedávno zabývala také v Jablonci nad Nisou. Majitelka společnosti Radiokontejner zde totiž na soukromý pozemek v centru města svážela stavební a demoliční odpady, které získávala od dalších občanů. Inspekce jí proto uložila pokutu ve výši 70 tisíc korun. Dalších 600 tisíc korun pak musela zaplatit za odvezení zhruba 800 tun odpadu z pozemku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů