Pátek, 26. dubna 2024

"Lesní smlouva" může stát obrat o stamiliony

Obří státní podnik Lesy ČR uzavřel smlouvu na prodej dřeva, která může být snem každého podnikatele: cenu zboží od státní firmy by si mohla určovat kupující strana.
reklama
"Lesní smlouva" může stát obrat o stamiliony

Státnímu podniku Lesy ČR hrozí velké ztráty. Firma podepsala smlouvu, která ji připravila o plnou kontrolu nad mnohamiliardovým byznysem se dřevem. "Je krajně riziková, a úvahy o možném podezření ze spáchání trestného činu jsou proto zcela na místě," říká advokát Jiří Herczeg, jenž přednáší i na Právnické fakultě Univerzity Karlovy.

Smlouva, kterou mají HN k dispozici, předává kontrolu nad prodejem dřeva Hradecké lesní a dřevařské společnosti. V ní ale drží Lesy jen 50 procent, zbytek má soukromý podnikatel. Lesy ČR kritiku odmítají. "Nevidíme tu problém," říká mluvčí podniku Radek Drahný.

Smlouva má řadu nejasností, a stát kvůli nim může tratit stamiliony. "Je pro Lesy ČR krajně nevýhodná. Nelze se ubránit podezření, že při jejím uzavírání odpovědní pracovníci Lesů nepostupovali s péčí řádného hospodáře," upozorňuje například pražský advokát Jiří Herczeg.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) už čelí kritice za to, že ani noví manažeři Lesů neuklidnili chaos ve státní firmě. "Budu na ministrovi požadovat, aby smlouvu vysvětlil. Jinak navrhnu odvolání managementu," prohlásil v úterý šéf poslanců ČSSD Michal Hašek. Gandalovič před časem řekl, že pokud vedení Lesů neobstojí, vyvodí z toho sám pro sebe politické důsledky.

Soukromý prostředník

Lesy uzavřely smlouvu loni v prosinci s firmou Hradecká lesní a dřevařská společnost. V té vlastní polovinu akcií podnikatel František Dejnožka, druhou půli mají Lesy.

Prodej dřeva má probíhat tak, že Hradecká vybere konečného odběratele, například celulózku, a dohodne se s ním na ceně. Dříví mu přitom Hradecká podle smlouvy musí dodat za stejnou cenu, za niž ji koupí od Lesů. To se dá vykládat tak, že cenu státního dřeva skutečně určuje konečný zákazník - ne státní firma.

Lesy tento výklad odmítají. Pak se nabízí druhá možnost: cenu konečnému spotřebiteli určují skutečně samy Lesy. V tom případě ale čelí podezření z nezákonné podpory společnosti Hradecká. Prodávají totiž dřevo jen jí, nenabízejí ho na trhu všem firmám.

"Trh je nestabilní, a právě prodej přes Hradeckou nám potřebnou stabilitu zajišťuje," prohlásil včera mluvčí Lesů Radek Drahný. Ředitel Lesů Jiří Novák, jenž smlouvu s Dejnožkou podepsal, byl podle něj nedostupný - na dovolené. Dejnožka včera smlouvu odmítl komentovat s tím, že na písemný dotaz odpoví do deseti dnů.

Smlouvu už šetří i antimonopolní úřad. "Naši lidé na tom pracují, ale zatím jsme zkoumání neskončili," říká šéf úřadu Martin Pecina.

Kritika ze všech stran

Šéf Lesů Novák smlouvu podepsal na pokyn ministerstva zemědělství. Jenže prodej dřeva přes Hradeckou se najednou nelíbí ani náměstkovi ministra Karlu Trůblovi, zodpovědnému za lesní hospodářství. "Smlouvu teď hodnotit nechci. Bývalý management Lesů hrubě zanedbal vlastní obchodní činnost. Nezbývalo než smlouvu podepsat. Do září připraví Lesy novou obchodní koncepci," řekl včera.

Právě bývalé vedení Lesů ovšem loni začalo budovat silné obchodní oddělení, což ale nový management zarazil. "Já nevím, co bylo loni," komentoval to mluvčí státního podniku Drahný.

Ruce pryč od smlouvy dává i předseda dozorčí rady Lesů Pavel Drobil. "V radě jsme smlouvu ještě neprojednali. Uděláme to na nejbližším zasedání. Ale současný stav se musí změnit," tvrdí.

Kdy a zda vůbec smlouvu Lesy vypoví, neumí však nikdo říci. Je v ní sice roční výpovědní lhůta, ale náměstek Trůbl prohlašuje: "Nechci nic předjímat. Novou obchodní koncepci Lesů projednáme na podzim ve sněmovně, pak se uvidí."

Martin Mařík

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů