Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sluňákov obdivují ekologové i architekti

Sluňákov obdivují ekologové i architekti

Horka nad Moravou - Nejen ekologové, ale i přední architekti oceňují nízkoenergetický dům v Horce nad Moravou. Centrum ekologických aktivit Sluňákov za stavbu už získalo nejednu cenu, naposledy dům uspěl v mezinárodní soutěži Zelené jablko 2008.

Porota nehodnotila jen dům jako takový, ale dívala se i na fukčnost a budoucnost stavby i celkové prostředí, do kterého je zasazena.

Největší radost má však ředitel Sluňákova z nominace České komory architektů na cenu za architekturu Mies van der Rohe Award 2009.

Dům v Horce bude reprezentovat celé Česko „Našim nízkoenergetickým domem budeme reprezentovat celou republiku. Je to nesmírně významné. Dříve byly podobné domy pro odborníky ze stavebnictví neatraktivní, všechny totiž vypadaly stejně - jako krabice,“ řekl ředitel Sluňákova Michal Bartoš.

Teď se do Horky nad Moravou jezdí dívat nejen zájemci o ekologické přednášky, ale i studenti stavařiny a architektury. „Studenti jsou nejčastěji z Brna, Liberce a Ostravy. Vždycky si stavbu důkladně prohlédnou a zeptají se na to, co je zajímá. Ptají se například na materiál a odborné stavební postupy.

Na stavbu nízkoenergetického domu architekti použili netradiční vyspělé materiály, navíc tvar budovy sám o sobě není běžný -zvláště mezi nízkoeenergetickými domy,“ vysvětlil Bartoš.

Do Horky nad Moravou přijíždějí ale i lidé, kteří při stavbě domu jen uvažují ekologicky. Ve Sluňákově se proto zajímají, jak některé části domu fungují.

V květnu loňského roku nízkoenergetický dům navíc získal cenu Grand prix architektů. Budova šetří energii a neobnovitelné přírodní zdroje, využívá energii slunce a biomasy, šetří také vodu - rozděluje ji na pitnou a užitkovou a dokonce třídí odpad.

Včetně interiérového zařízení dům vyšel na osmdesát milionů korun. Financovalo ho město Olomouc a Státní fond životního prostředí, ten přispěl šestatřiceti miliony korun.

Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů