Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Město Česká Lípa vyhlásilo 2. kolo grantu v oblasti životního prostředí na rok 2008. Rada města tak již schválila jak zásady těchto grantů, tak formulář žádosti o finanční příspěvek. Oba dokumenty jsou k dispozici na internetových stránkách města Česká Lípa

Korejský Samsung představil mobilní telefon, který je vyroben z ekologických materiálů. Nejnovější model s označením E200 Eco má kryt vyroben z kukuřičných bioplastů. Samsung E200 Eco se začne prodávat v Evropě od září 2008.
Jak je z označení patrné, telefon navazuje na starší model E200. Přídomek Eco pak dává dojem, že bylo použito ekologických materiálů. Ve výbavě telefonu najdeme hudební přehrávač, 1,3 Mpx fotoaparát, EDGE, Bluetooth a slot pro paměťové karty microSD.

Konference s mezinárodní účastí Strom pro život – život pro strom se letos věnuje nanejvýš aktuálnímu tématu Aleje v krajině. Přednášky jsou zaměřeny na  současnou legislativu dotýkající se alejí a možný střet zájmů při péči ně, ukazují konkrétní modelové příklady přístupu z praxe, specifické přístupy k řezu stromů, zajištění jejich provozní bezpečnosti, jakožto i na možnosti obnovy alejových prvků. Bližší informace a program konference: www.szkt.cz, www.arboristika.cz; http://www.nadacepartnerstvi.cz/stromzivota
Datum, čas a místo konání:18.–19. srpna 2008, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Pavilon Q, Zemědělská 1, Brno-Černá Pole

Prezident Václav Klaus vetoval novelu směrnice Evropské unie, která nařizuje firmám povinnou registraci používaných chemických látek. "Tato směrnice je chybná, její české převyprávění je ještě horší. Zákon nemohu podepsat," vysvětlil Klaus.
Směrnici zvanou Reach, s jejíž pomocí by Evropská komise ráda získala dostupné informace o zhruba 30 tisících chemikálií na evropském trhu, kritizoval prezident už dříve. Například loni v lednu prohlásil, že je to nejděsivější věc, která v EU vznikla.
O osudu novely, jejíž splnění by stálo podniky až jedenáct miliard korun, rozhodne nyní Sněmovna. Ta má možnost prezidentovo "ne" přehlasovat.
Ministerstvo životního prostředí,které Reach podporuje, věří, že poslanci zvrátí veto už na nejbližší schůzi. "ČR by nepřijetím normy porušila povinnosti členské země Evropské unie," varoval resort.

Podle ekologické organizace Greenpeace končí evropský elektronický odpad označený názvem „second hand“ na území Afriky, kde díky jeho neekologickému spalování dochází k úniku značného množství škodlivých látek do ovzduší. Greenpeace vyvíjí tlak na velké společnosti, aby omezili použití jedovatých látek ve svých produktech a vzájemně spolupracovali na vytvoření fungujícího recyklačního mechanismu. Od počátku 90. let se v Evropě rozvíjí systém Zelený Bod zaměřující se na nakládání s plastovými obaly.

Evropská komise dnes přednesla návrh na přepracování současné legislativy o ochraně ozónové vrstvy, kterým chce zjednodušit stávající legislativu a pozdvihnout dosažený pokrok při snižování škodlivých látek z ovzduší v rámci Evropské unie. Nařízení je obnoveno podle posledních mezinárodních dohod, které se dotýkají například rychlého odstranění hydrochlorofluorovodíků (HCFCs) neboli měkkých freonů z ozónové vrstvy, jež chrání zemský povrch před tvrdým UV zářením. Sedmadvacítka nepolevuje v celosvětovém boji na ochranu a obnovu ozónové vrstvy. Ačkoliv bylo dosaženo značného pokroku, Komise zdůrazňuje možná rizika. Obnovení ozónové vrstvy se předpokládá na období 2050 - 2075. Některé škodlivé látky se stále nacházejí v chladicích zařízeních či izolačních materiálech budov.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů