Pátek, 29. března 2024

Lidé zatím podali přes 60 připomínek k hlukovému akčnímu plánu

Lidé zatím podali přes 60 připomínek k hlukovému akčnímu plánu

Praha - Pražané, občanská sdružení nebo městské části magistrátu zatím zaslali více než šest desítek připomínek k akčnímu plánu na snižování hluku v metropoli. Podávat je mohou do 22. srpna. Výtky se nejčastěji týkají dopravy, v mnoha případech by lidé chtěli vybudování nových protihlukových clon, informovala magistrátní koordinátorka protihlukových opatření Pavla Úlovcová.

Obyvatelé by také chtěli regulovat rychlost automobilové a železniční dopravy nebo vyměnit nevyhovující povrch komunikací. "Ne ve všech případech však lze nahradit třeba dlážděný povrch živicí s jemnou frakcí. V některých lokalitách totiž naráží tato výměna na nesouhlas orgánů památkové ochrany," vysvětlila Úlovcová.

Připomínky k akčnímu plánu zaslal také Ekologický právní servis, který zastupuje některé nespokojené občany, kteří se v souvislosti s hlukem obrátili na soud. "Ačkoliv akční plán byl zpracován celkem kvalitně, řada věcí v něm stále chybí a měla by být doplněna," uvedl právník servisu Michal Bernard.

V připomínkách, které zaslal ČTK, se například přimlouvá za vytvoření dalších preferenčních pruhů pro autobusy MHD nebo zpoplatnění vjezdu do centra. Zřídit by se podle servisu měly také klidové zóny s vyloučením automobilové dopravy, v některých lokalitách by bylo vhodné snížit maximální povolenou rychlost vozidel. Nákladním autům by servis snížil povolenou rychlost až o 30 kilometrů v hodině, ostatním přes den až o 20 a o 30 pak v noci. Návrh by také měl být doplněn o konkrétní komunikace, kde pracovníci vymění povrch, a časový harmonogram prací.

Akční plán zveřejněný na stránkách magistrátu považuje za největší zdroj hluku automobilovou dopravu. Méně významným původcem hluku je podle plánu železniční a letecká doprava, důvodem je jejich menší rozsah. Materiál také konstatuje, že protihlukové clony jsou často na hranici životnosti, mají nedostatečnou výšku, nepěkný vzhled a jsou v nich spáry. Nedostatky mají například clony v Kbelské nebo na Jižní spojce.

Plán chce hluk v metropoli řešit protihlukovými clonami, snížením intenzity dopravy, omezením provozu těžkých a starých vozidel, snížením rychlosti, opravami špatného stavu vozovky a tramvajových tratí nebo dosažením plynulosti provozu. Clony by měly vyrůst v ulici 5. května, Kolbenova, K Barrandovu, Průmyslová, Jižní spojce, Černokostelecká nebo Spořilovská.

"Do akčního plánu se ironicky dostalo rozšíření letiště a leteckého provozu v aglomeraci jako jedno z opatření na snížení hluku. To je v naprostém rozporu s cíli a požadavky směrnice na akční plány, a proto požadujeme navržené opatření na rozšíření letiště z akčního plánu odstranit," uvedl Václav Vik ze sdružení Občané proti hluku a emisím.

V husté zástavbě jsou možnosti hluk snížit omezené. Obecně tam odborníci navrhují zlepšení povrchu vozovek nebo snížení rychlosti. Protihlukové stěny se nedají nainstalovat, protože by nepomohly.

Nejhorší je situace v pěti desítkách míst metropole, patří mezi ně například Legerova, Radlická, Budějovická, Evropská, Vrchlického, Československé armády nebo Plzeňská.

Expertní skupina pražského magistrátu chce předložit návrh řešení koncem srpna, jeho schválená verze musí pak být do pěti let realizována. V první etapě musí plány v České republice vypracovat Praha, Brno a Ostrava.

Celodenně je v Praze vystaveno nadměrnému hluku více než 106.000 lidí. V noci pak hluk ruší spánek téměř 119.500 obyvatel hlavního města. Hluku, který přesahuje hygienické limity, je podle výsledků analýzy v metropoli vystaveno i 36 škol a 14 zdravotnických zařízení. Jeho hlavním zdrojem je silniční doprava. Vyplývá to z hlukových map ministerstva zdravotnictví, které předcházely vytvoření akčních plánů.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů