Sobota, 20. dubna 2024

Píšťany: voda vypadá čistě

Píšťany: voda vypadá čistě

Píšťany - Voda je čistá, postřik, který měl zlikvidovat zdraví nebezpečné sinice, byl účinný. Tak vidí současný stav kvality vody v jezeře v Píšťanech litoměřický odbor životního prostředí.

Na úhradě nákladů spojených s nákupem modré skalice a samotným postřikem se dohodly obce Píšťany, Žalhostice, Velké Žernoseky a Litoměřice.
Zastupitelé Píšťan ale dobu, kdy se s postřikem začalo, zpochybnili. Aplikaci modré skalice totiž přerušil déšť. „Postřik zaplatíme, jen pokud se nemine účinkem,“ opakuje i po měsíci píšťanský starosta Milan Šedina.

Zastupitelé jsou přesvědčeni o tom, že právě déšť mohl účinky modré skalice na sinice snížit. Míní, že voda nekvetla natolik, aby zásah potřebovala.

„Pro aplikaci postřiku byl nejvyšší čas. Podmínky byly dobré, déšť nevadí. Chtěli jsme předejít právě tomu, aby sinice vodu znehodnotily,“ zdůrazňuje preventivní charakter akce vedoucí litoměřického odboru životního prostředí Pavel Gryndler, který o termínu rozhodl. „Byl jsem se tam podívat, voda je čistá,“ tvrdí Gryndler, přestože hygienici rozbor vody ještě neprovedli.

Suma nepadla
Na likvidaci sinic v červenci padlo 275 kilogramů modré skalice. „Nakoupit jsme ale museli i další komponenty; čerpadlo, hadice, 1 m3 nádrže, trysky a podobně,“ řekl Miroslav Cink, jednatel a manažer přístavu Marina Labe v Píšťanech, který postřik provedl. Přesnou sumu zatím nevyčíslil.

Částku, kterou se budou obce na likvidaci sinic podílet, musejí ještě schválit jednotlivá zastupitelstva. Její výši zatím ani v Žalhosticích, ani ve Velkých Žernosekách neznají. „Nikdo s námi ještě nejednal,“ poznamenala ve středu žalhostická starostka Alena Vacková.

„To, že se budeme na akci i letos finančně podílet, jsme předběžně projednali na zastupitelstvu už na konci června. Jsme si vědomi, že lidé vodu využívají i z našich břehů. Sama jsem ji teď viděla a řekla bych, že je čistá,“ řekla starostka Velkých Žernosek Ludmila Pafelová.

„Mělo by se celkem jednat asi o jedenadvacet tisíc korun. Zastupitelé budou o podílu Píšťan jednat zřejmě ještě do konce srpna. Záleží na nich, jestli budou trvat na rozboru vody,“ dodal starosta Šedina.

Ošetření vody jezera udělalo radost partě lidí, která má v pronájmu stánek nad hlavní pláží. Ta zde pořádá letní posezení s hudbou a vystoupení pro děti. „V minulých letech se kvůli sinicím nedalo v jezeře koupat už v červenci. Je fajn, že s tím letos začali včas,“ poukázal jeden z pronájemců stánku, Petr Vopelka.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů