Sobota, 20. dubna 2024

Jihomoravský kraj se potýká s nadměrným hlukem na silnicích

Jihomoravský kraj se potýká s nadměrným hlukem na silnicích

Brno - Hluková zátěž jihomoravského kraje by se podle nového návrhu mohla do roku 2015 snížit o deset procent. Například Brno je druhým nejhlučnějším městem v republice a problémy mají i další města v regionu. Dlouhodobé působení nadměrného hluku může mít i vážné zdravotní následky.

Dlouhodobý plán by měl postupně přinášet zlepšení pro obyvatele ulic s vysokou frekvencí dopravy. "Materiál nám navrhuje strategická opatření, kterými bychom měli v průběhu příštích let snížit hlukovou zátěž pro co nejvíce lidí," tvrdí radní Jihomoravského kraje Jaroslav Pospíšil (ODS).

Podle odborníků by hlukové situaci v Brně mohlo pomoci například i zavedení mýtného při vjezdu do centra. Obyvatelé brněnské ulice Úvoz, by pak mohli dostat příspěvek na nová okna. Jihomoravská obec Kuřim to bude mít složitější. Podle plánu se střed města utiší až s dokončením rychlostní silnice R43. Možností jak zlepšit životní situaci vesnic v okolí dálnice D1 je stavba protihlukových stěn. Stavbu některých z nich už ředitelství silnic a dálnic přislíbilo.

Od pátku až do konce září bude celý návrh protihlukového plánu jižní Moravy zveřejněn na internetových stránkách jihomoravského kraje a lidé se k jednotlivým částem projektu budou moci vyjádřit.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů