Čtvrtek, 25. dubna 2024

Odkud pochází balená voda Rájec?

Odkud pochází balená voda Rájec?

Rajecká kotlina je podcelek Žilinské kotliny. Tvoří ho zejména údolí, kterým teče řeka Rajčanka, pramenící v Strážovských vrších, protékající přes rázovitou obec Čičmany. Teče směrem severním a vlévá se v Žilině zleva do řeky Váh. Dolina je ze západní strany tvořena Strážovskou vrchovinou s nejvyšším vrchem Strážov, z východní strany ji ohraničuje masiv Lúčanské Malé Fatry (část Malé Fatry na jih od Váhu). Celá dolina je bohatá na flóru a přírodní výtvory, velmí známé jsou lázně Rajecké Teplice, a množství jiných zajímavostí (rázovitá obec Čičmany).

Složení vody Rajec

Nízce mineralizovaná pramenitá voda Rajec obsahuje jen 326 miligramů minerálů v jednom litru, proto je vhodná jako základ pitného režimu každého člověka. Zásobuje tělo vyváženým množstvím potřebných látek, například vápníkem a hořčíkem, které zajišťují osvěžující chuť pramenité vody Rajec.

Rajec jednostranně nezatěžuje organismus vysokým obsahem minerálů. Podporuje tak názory odborníků na pitný režim, kteří doporučují ke každodenní konzumaci právě nízce mineralizované vody. Jejich mineralizace by se měla pohybovat v rozmezí 150 – 400 mg minerálů v jednom litru. To odpovídá i doporučením odborníků pro kojenecké vody.

Kationty:

 Mg/l  

Anionty:

  Mg/l

K

0,6

 

HCO3-

310

Na

<1,5

 

SO42-

19,4

Ca2

83,9

 

Cl-

3,0

Mg2

19,0

 

F-

0,1

NH4

0,04

 

NO3-

11,4

      NO2- < 0,01


Celkové množství rozpuštěných látek: 326 mg/l

ZDROJ: Seznam.cz, Kofola a.s., uparveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů