Čtvrtek, 25. dubna 2024

Arnika na Trutnově upozorní na škodlivost PVC

Arnika na Trutnově upozorní na škodlivost PVC

TRUTNOV – Výstavou, soutěžním kvízem či peticí „Za náhradu PVC“ (1) doplní sdružení Arnika bohatý program 21. ročníku trutnovského festivalu Open Air Music Festival „TRUTNOV 87- 08“. Ten se tentokrát ponese ve znamení jednadvacítek a začíná ve čtvrtek 21. srpna. „Návštěvníci festivalu mohou svým podpisem pod peticí podpořit cíle kampaně Nehrajme si s PVC. Učinila tak již i řada představitelů české  hudební a herecké scény, například herec David Matásek, Zdeněk Bína (zpěvák skupiny 123 minut), Vojtěch Havel anebo členky skupiny Zuby nehty II Marka Míková a Hana Řepová,“ přiblížil koordinátor petiční akce Kamil Repeš, co společného mají hudební festival a petice Arniky.

„Polyvinylchlorid neboli PVC je pro životní prostředí a zdraví lidí nebezpečný plast, ze kterého se stále ještě vyrábějí například dětské hračky, pláštěnky, podlahy, ale i zdravotní pomůcky nebo potravinové obaly (2). Sdružení Arnika usiluje o jeho náhradu dostupnými a bezpečnějšími alternativami,“ představila kampaň Arniky „Nehrajme si s PVC“ její vedoucí Ing. Miroslava Jopková.

Stánek Arniky bude všem zájemcům otevřen od pátku 22. 8. odpoledne do soboty 23. 8. do dvacáté hodiny. Jeho návštěvníci si kromě informací o aktuálních projektech sdružení Arnika mohou také prohlédnout výstavu o odpadech nazvanou „Předcházej a recykluj“ (3). „Jedním z cílů výstavy je ukázat lidem, že se vyplatí znovu používat výrobky a obaly, protože tím šetří cenné suroviny. PVC ale patří ke značně problematickým materiálům a jeho recyklace je velmi obtížná. Proto nepatří do kontejnerů na plasty určené k recyklaci a naopak vytříděný plast znehodnocuje. PVC většinou končí ve spalovnách nebo na skládkách, kde se z něho uvolňují toxické látky,“ řekl k výstavě její autor Ing. Milan Havel.

Dalším zpestřením bude pro návštěvníky stánku velká prázdninová soutěž (4). „Jedná se o čtyřkolový soutěžní kvíz, ve kterém si soutěžící ověří své znalosti v oblasti ochrany životního prostředí. Jednotlivá kola soutěže budou odstartována na různých letních festivalech. Zúčastnit se ale může každý, neboť odpovídat lze i po internetu,“ uvedla  organizátorka soutěže Lenka Petrlíková Mašková. Nejlepších pět soutěžících obdrží předplatné ekologického časopisu, zajímavou knihu a další věcné ceny. Na Trutnově budou navíc úspěšní řešitelé kvízu odměněni chutnou cenou a všichni návštěvníci stánku Arniky si tam také budou moci pořídit suvenýr v podobě vlastní fotografie, co by miminka.

 

Přílohy:

 

(1) Text petice Za náhradu PVC je volně ke stažení na:

arnika.org.

 

(2) Více informací o rizikovosti PVC najdete na stránkách kampaně „Nehrajme si s PVC“: pvc.arnika.org.

 

(3). Výstavu „Předcházej a recykluj“ si lze prohlédnout na: odpady.arnika.org

 

(4). Podrobnosti o prázdninové soutěži Arniky jsou zde: www.zivapraha.arnika.org.

Za finanční podporu soutěže děkujeme Hlavnímu městu Praha.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů