Čtvrtek, 28. března 2024

Plzeňany by při havárii vodárny před žízní zachránil pivovar a teplárna

Plzeňany by při havárii vodárny před žízní zachránil pivovar a teplárna

PLZEŇ - Po dnešní kolaudaci automatické tlakové stanice může při kontaminaci vodního zdroje nebo po technické závadě vodárny dodat Městu Plzni kvalitní pitnou vodu Plzeňský Prazdroj.


„Smlouvu o dodávce pitné vody pro případ nouzového režimu jsme s městem uzavřeli loni v listopadu. Společnou investicí pět milionů korun, na které se obě strany podílely stejným dílem, se podařilo vybudovat tlakovou stanici. Za běžného provozu v ní slouží šest čerpadel o celkovém výkonu 380 m3/hod. Tu využíváme ve stáčírnách k mytí lahví a sudů. Stanice je kdykoliv připravena k okamžitému využití pro nouzové zásobování města, protože pivovar garantuje její pravidelnou údržbu a stoprocentní technický stav,“ uvedl Vladimír Šťovíček, vodohospodář Plzeňského Prazdroje.

V nouzové situaci by byla pivovarská stanice schopna dodat víc než devět tisíc kubíků vody do městského vodovodu denně. Takové množství vody by stačilo k nouzovému zásobování přibližně 90 tisíc obyvatel, tedy přibližně poloviny obyvatel města. Přitom je pivovarská voda z hlubinných vrtů na Roudné kvalitnější než voda kojenecká a vaří se z ní piva Plzeňského Prazdroje. Právě tato voda by dočasně tekla v městském vodovodu v kombinaci s čištěnou vodou z řeky Mže, kterou může dodávat Plzeňská teplárenská.

Tak nouzová situace ale v Plzni nenastala ani v době stoleté povodně v roce 2002. Celkovým prodejem více než 10,9 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2007 (včetně licenčních výrob) a s exportem do více než 55 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj, a. s., předním výrobcem piva v Česku a největším exportérem českého piva. Pivovar je členem globální skupiny SABMiller plc, druhého největšího výrobce piva na světě.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů