Pátek, 19. dubna 2024

Zloději elektřiny odsouzeni za půlmilionovou škodu

Zloději elektřiny odsouzeni za půlmilionovou škodu

Přetáčení elektroměrů nebo načerno připojené dráty do neměřených elektrických rozvodů – takové jsou nejčastější metody  černých odběratelů elektřiny. Okresní soudy v Olomouci, Ústí nad Orlicí a Děčíně se zabývaly dalšími čtyřmi případy dokázaných krádeží elektrické energie. Společnosti ČEZ Distribuce, a.s. způsobili pachatelé souhrnnou škodu přesahující půl milionu korun.

 

V prvním případě byl okresním soudem v Děčíně podmínečně odsouzen šestačtyřicetiletý muž na sedm měsíců odnětí svobody s odkladem na dvacet čtyři měsíců. Odsouzený se neoprávněně napojil u svého domu na hlavní elektrický přívod a za období od září 2003 do března 2004 způsobil společnosti ČEZ Distribuce škodu téměř 120 tisíc korun.

 

Výše trestu se pohybuje na spodní hranici sazby, která je za tento trestný čin stanovena v rozsahu šesti měsíců až tří let. Obžalovaný u Okresního soudu v Děčíně doznal, že si doma vyrobil neměřenou spojku, umožňující odběr energie mimo měřící soustavu a nad svým činem vyjádřil lítost. Z vnitřní strany domu měl proti spojce vypínač, který mu umožňoval její okamžité odpojení.

 

Při hodnocení důkazů vycházel soud i z výpovědi zaměstnanců Skupiny ČEZ z útvaru Netechnických ztrát (NTZ), kteří na základě anonymního udání prováděli u domu obžalovaného kontrolní měření a kontrolu elektroměrového rozvaděče. Po demontáži předního krytu byla objevena odbočka umožňující odběr energie mimo měřící soustavu. Vše bylo posléze zdokumentováno videokamerou pro účely důkazního řízení.

 

Existuje několik možností výpočtu způsobené škody, při jejímž určování Skupina ČEZ vždy používá té možnosti, která stanoví nejnižší částku. Způsobená škoda za dané období byla změřena ve výši téměř 120 tisíc korun.

 

Ve druhém případě, projednávaném u okresního soudu v Olomouci, se jedná o třiapadesátiletého obviněného. Dne 4. 4. 2006 u něj proběhla kontrola odběrného místa, která prokázala neoprávněný odběr elektřiny z elektrizační soustavy. Byla objevena zfalšovaná provozní plomba, číselník i štítek elektroměru jevily známky zásahu. Neoprávněný odběr trval celkem 1095 dnů, škoda způsobená společnosti ČEZ Distribuce, a.s.(zahrnující úroky z prodlení plateb a náklady na soudní řízení) činí 256 tisíc korun.

 

V dalším případě usvědčil Okresní soud v Ústí nad Orlicí jednapadesátiletého provozovatele restauračního a ubytovacího zařízení z trestného činu podvodu. Viník odstranil cejchovní plomby na elektroměru a kinofilmem brzdil kotouč elektroměru v době od března 2003 do března 2006. Způsobil tak společnosti ČEZ Distribuce, a.s. škodu 141 tisíc korun.

 

V posledním případě byl opět Okresním soudem v Děčíně vydán trestní příkaz na sedmapadesátiletého pachatele, který v místě svého trvalého bydliště napojil neměřený vodič na elektrickou soustavu a od dubna2007 do 4.2. 2008 odebíral elektrickou energii bez jakéhokoliv měření. Společnosti ČEZ Distribuce, a.s. tak vznikla škoda přesahující 64 tisíc korun.

 

Jen za loňský rok pracovníci odboru Netechnických ztrát, ČEZ Měření přistihli více než 3000 pachatelů černých odběrů, při celkové škodě vyšší než 130 milionů korun. Tito nepoctiví odběratelé si často neuvědomují, že páchají trestnou činnost, za kterou jim soud může vyměřit i nepodmíněný trest. Navíc se tímto neoprávněným jednáním vystavují hrozbě okamžitého přerušení dodávky elektřiny. Pokud po odhalení takový odběratel projeví dobrou vůli uhradit vzniklou škodu, může se tím vyhnout trestnímu oznámení a ČEZ mu dodávku elektřiny obnoví.

 

 

Martin Pavlíček

mluvčí Skupiny ČEZ pro střední Čechy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů