Pátek, 19. dubna 2024

Lepší vysílač pro vodní dopravu

Lepší vysílač pro vodní dopravu

Ředitelství vodních cest ČR zahájilo plánovanou výstavbu vysílače korekčních signálů DGPS, který umožní určení polohy lodi na vnitrozemských vodních cestách s přesností 0,5 - 2 m bez ohledu na terénní podmínky. Vysílač bude stát v blízkosti plavební komory Obříství na Labi.

V loňském roce byl dokončen telematický systém vodní dopravy LAVDIS (LAbsko Vltavský Dopravní Informační Systém). Tím byl dán základ pro aktivní využívaní palubních navigačních systémů pracujících s digitální plavební mapou. Systém pracuje na principu satelitního navigačního systému GPS, který však může mít při určování polohy lodi odchylku až 50 m, což znemožňuje efektivní a bezpečné využití pro navigaci na palubě plavidla. Pro zpřesnění se používá tzv. diferenciální GPS (DGPS) založený na principu doplnění korekčního signálu vysílaného z jiné tzv. referenční stanice, která se nachází ve známé a neměnné pozemské poloze a na které lze identifikovat velikost chyby GPS.

Významně se tak zlepší bezpečnost plavby a zjednoduší operativní rozhodování vůdce plavidla o optimálním vedení plavidla. V kombinaci s radarem se při snížené viditelnosti podstatně omezí navigační chyby a celkově zjednoduší průjezd plavebně obtížnými úseky.

V prostoru labsko-vltavské vodní cesty jsou v současnosti v omezené míře k dispozici korekční signály dosahující z Německa a Rakouska, které však nepokrývají celou vodní cestu. Pro pokrytí českých vnitrozemských vodních cest vybuduje Ředitelství vodních cest ČR na ostrově mezi plavebním kanálem a řekou Labe u Obříství vysílač DGPS. Technické řešení vychází z projektů realizovaných v SRN.

Projekt je z 85 % spolufinancován Evropskou unií z Regionálního rozvojového fondu prostřednictvím Operačního programu Doprava. Celkové náklady dosáhnou částky 24,5 mil. Kč.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů