Sobota, 20. dubna 2024

170 let Žofínského pralesa, nejstarší české rezervace

170 let Žofínského pralesa, nejstarší české rezervace

Ve čtvrtek (28. srpna) uplyne 170 let od založení Žofínského pralesa, první české přírodní rezervace. Tehdy prakticky vznikla ochrana přírody v dnešní České republice.

Jiří hrabě Buquoy vydal pokyn svému lesnímu inspektorovi, aby chránil místo „vzbuzující obdiv a úctu svým stavem“ na jihočeském panství v Novohradských horách. Protože prý „lesy těchto vlastností budou známy brzy jen z historického líčení, rozhodl jsem se zachovat zmíněnou lesní část jako památník dob dávno minulých názornému požitku pravých přátel přírody.“ [1]

Současná národní přírodní rezervace má 103 hektarů. Rostou zde divoké bučiny i takzvané podmáčené smrčiny. Domov tu má čáp černý, datlík tříprstý a další vzácné druhy zvířat, ptáků a rostlin.

Žofinský prales – společně se nedalekou rezervací Hojná Voda, pověstným Boubínským pralesem (který letos shodou okolností rovněž slaví 150 let), částmi šumavského národního parku, pár místy v Beskydech či v lužních lesích u soutoku Dyje s Moravou a jinde – patří mezi několik málo ploch, kde u nás pralesní příroda dostává zcela volnou ruku. Lze zde obdivovat přirozené proměny ekosystémů: prastaré stromy, obrovské vývraty, padlé tlející kmeny a samovolně vyrůstající stromky.

Zcela ponechaných přírodě je ale pouhého 0,83 % českých lesů [2]. Přitom vědci zjistili, že k zachování mizejících druhů zvířat, rostlin a hub je potřeba takto vyčlenit jednu desetinu lesních porostů [3].

Hnutí DUHA prosazuje, aby přírodní rezervace, kde divočina dostane úplně volnou ruku, pro začátek zahrnuly pečlivě vybraná 3 % zdejších lesních porostů. Podle ekologické organizace tak turisté získají fascinující místa k výletům.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl:

„Žofínský prales je doslova legenda. Nejde přitom jen o symboliku první české rezervace. Opravdu patří mezi několik nejvzácnějších, nejlépe dochovaných zbytků našich pralesů. Může se s ním měřit jen pár rezervací v Beskydech, na Šumavě a na několika dalších místech. Ale podobných míst je u nás jen několik a jsou příliš malá, takže k uchování bohatství lesních druhů zvířat, rostlin a hub nestačí. Stát by měl k ponechání přírodě pro začátek vyčlenit tři procenta lesů. Vzniknou tak ostrůvky fascinující divočiny i perfektní atrakce pro turisty."

Kontakt:

Jaromír Bláha, Hnutí DUHA, telefon 731 463 929, email jaromir.blaha@hnutiduha.cz

Poznámky:

 

[1] www.pralesy.cz

 

[2] www.nature.cz

 

[3] Hanski, I., et Walsh, M.: How much, how to? – Practical tools for forest conservation, BirdLife International, Helsinki 2004
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů