Čtvrtek, 28. března 2024

Arnika radí rodičům: Raději dětem do školy nekupujte pomůcky z PVC

Arnika radí rodičům: Raději dětem do školy nekupujte pomůcky z PVC

PRAHA – V některých školních pomůckách prodávaných na českém trhu byly zjištěny  vysoké hodnoty ftalátů (1). „Naše obavy se potvrdily, zvýšený obsah ftalátů byl zaznamenán ve všech 8 testovaných výrobcích (2),“ komentovala výsledky rozborů vedoucí kampaně Nehrajme si s PVC Ing. Miroslava Jopková. Potvrdily to chemické rozbory náhodně vybraných základních školních potřeb z PVC, které na žádost Arniky otestoval Institut pro testování a certifikaci, a. s. ve Zlíně (ITC). 

 

Arnika radí všem rodičům, aby nekupovali školní potřeby ani jiné výrobky z PVC. „Jelikož spotřebitel nemůže sám rozpoznat, zda výrobek obsahuje rizikové ftaláty, je lepší se vyhnout tomuto plastu, do kterého se přidávají jako změkčovadla. V případě školních potřeb existuje dostatek alternativ. Obaly mohou být vyrobeny z polyethylenu, ořezávátka na tužky se běžně dělají kovová, penály mohou být z textilu,“ poradila Miroslava Jopková.

 

Ve všech výrobcích byl při testech (3) zjištěn zvýšený obsah ftalátů. Nejhůře dopadla PVC pryž na gumování v podobě rozříznutého citronu dovezena společností Donau-Design s.r.o. z Číny. Ta obsahovala více než 37 % rizikového ftalátu DEHP na hmotnost výrobku. U testovaných školních pomůcek převažoval di-(2 ethylhexyl) ftalát (DEHP) , který se pohyboval v rozmezí od 8, 97 % až 37,14 % hmotnosti výrobku. Tato látka je velmi riziková, jelikož působí toxicky především na reprodukční systém, poškozuje kardiovaskulární systém, negativně ovlivňuje funkci štítné žlázy, hromadí se v játrech a ledvinách.

 

PVC ořezávátko na tužky s podobou zajíce obsahovalo jako jediné jiný druh ftalátu. Jednalo se o di-(isononyl)-ftalát (DINP), ten byl obsažen v 18 % hmotnosti výrobku . „U tohoto ftalátu nebyly zatím účinky na lidské zdraví podrobně prozkoumány, ale u zvířat byly prokázány toxické účinky na játra a ledviny a u hlodavců působil tento ftalát jako karcinogen,“vysvětlila Miroslava Jopková.

 

Arnika chtěla výsledky testů opět upozornit na rizika spojena s používáním PVC. „Testovali jsme 8 náhodně vybraných školních pomůcek z PVC a ve všech byly nalezeny ftaláty. Je tedy velmi pravděpodobné, že i další školní pomůcky vyrobené z PVC mohou tyto látky obsahovat,“ řekla k testům Miroslava Jopková z Arniky. Pro své negativní účinky na zdraví, bylo 6 nejrizikovějších ftalátů (včetně DEHP a  DINP) omezeno v hračkách a výrobcích péče o děti.

 

Podle České obchodní inspekce, by se tato omezení měly týkat i školních pomůcek, které mohou zastávat funkci hračky.

„Pakliže má školní pomůcka spíše charakter hračky, a je tedy určena pro ty nejmenší, jako je tomu např. v případě ořezávátka ve tvaru zajíce nebo gumy co připomíná citrón, pak by výrobce měl vzít v úvahu, že tyto pomůcky jsou pro děti stejně lákavé jako hračky. Při jejich používání jsou děti vystaveny shodným zdravotním rizikům, kvůli kterým použití určitých ftalátů v hračkách a výrobcích určených pro děti legislativa přímo zakazuje.“ vysvětlil tiskový mluvčí České obchodní inspekce Marek Ženkl. „Na základě dnešního podnětu od sdružení Arnika konkrétní výrobky prošetříme,“doplnil Ženkl.

 

Požadavek, aby se PVC nepoužívalo jako materiál pro výrobu hraček a výrobků pro děti je jedním z požadavků petice „Za náhradu PVC“ (4). Od jejího zahájení tuto petici podpořilo téměř 10 000 lidí, mimo jiné i významné osobnosti z vědecké, politické i kulturní scény (5).

TISKOVÁ ZPRAVA SDRUŽENÍ ARNIKA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů