Pátek, 29. března 2024

Formule nula - ekologický šampionát budoucnosti

Formule nula - ekologický šampionát budoucnosti
Třídíte odpad? Šetříte energii? Máte silně vyvinutý smysl pro ekologii? A přitom se vám líbí motoristický sport, kde se pálí tisíce litrů benzinu jenom pro zábavu? Nyní můžete s touhle schizofrenií skončit. 22. srpna se jel v nizozemském Rotterdamu historicky první závod šampionátu vozů na vodíkový pohon - Formule nula.

V zemi tulipánů se nejel první podnik nové série náhodou. Nizozemsko je svým přístupem k ekologii pověstné, proto nepřekvapí, že projekt Formule Zero, jak zní oficiální název, vzniknul právě tam. Zrodil se v hlavách designérů Goderta van Hardenbroeka a Eelco Rietvelda, kteří před více než pěti lety spojili síly a založili společnost se stejnojmenným názvem.

Cílem obou osmatřicátníků byla od začátku globální sportovní série vozů s vodíkovým pohonem s podobně progresivním technickým vývojem jako má Formule 1. Základním centrem se stala Technická univerzita v Delftu. Později se přidalo dalších pět vysokých škol v Belgii, Španělsku, Velké Británii a dvě ve Spojených státech, které se časem přeměnily v závodní týmy s vlastním vývojem.

Každá závodní stáj - univerzita - navrhuje a staví svůj vlastní monopost s vodíkovým palivovým článkem. Formule nula se tak staví do role hybatele vývoje alternativních pohonů, v tomto případě vodíkových.

Od motokár k formulím

Vozy mají zatím podobu robustnějších motokár, které dosahují maximální rychlosti 110 km/h a mají něco málo přes 60 koňských sil.

Formule nula je ale od základu projekt vizionářský, proto organizátoři směle plánují už v roce 2015 uspořádat plnohodnotný šampionát velkých formulí poháněných vodíkem. Zatím však stojí na počátku a projekt je otevřený novým zájemcům z řad univerzit po celém světě.

Při světové premiéře se v ulicích Rotterdamu startovalo dvakrát. Jednou do krátkého sprintu, který vyhrál domácí tým Greenchoice Forze. Podruhé do hlavního dlouhého závodu, v němž triumfovala belgická stáj Zero Emission Racing Team. Organizátoři plánují letos uspořádat ještě další tři podniky, pro které se hledá vhodná lokalita.

Přes všechnu serióznost projektu a veliké ambice nechybí organizátorům smysl pro humor. Nová formule je patrně jedinou sportovní disciplínou, kde být nula znamená být nejrychlejší. Nula je tu vítěz, první v cíli. S nulovým znečištěním ovzduší samozřejmě.

http://www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů