Sobota, 20. dubna 2024

Děti Země prosadily snížení počtu brojlerů na nové velkofarmě ve Stálkách

Děti Země prosadily snížení počtu brojlerů na nové velkofarmě ve Stálkách

Stavební úřad ve Vranově nad Dyjí v souladu se zákonem omezil kapacitu velkochovu mezi Stálkami a Podhradím o 30%

Stavební úřad ve Vranově nad Dyjí vydal dodatečné povolení stavby nového velkochovu brojlerů v obci Stálky v lokalitě Křeslík. V tomto rozhodnutí na základě stanoviska Dětí Země omezil maximální počet chovaných brojlerů na 147.200 zvířat.

Zemědělské družstvo Petřín, které je provozovatelem velkochovu, původně navrhovalo chov 209.160 brojlerů, tedy asi o 30% více. Při tomto počtu zvířat by však neměla drůbež dostatečný počet krmítek a napáječek – na každé krmítko a napáječku by připadlo více brojlerů, než je maximální počet povolený vyhláškou.

Děti Země na tuto skutečnost upozornily v probíhajícím správním řízení. „Stavební úřad jednal velmi zodpovědně, když omezil kapacitu farmy tak, aby vyhovovala platné vyhlášce,“ komentuje kauzu Martin Hyťha z Dětí Země. „Příliš velký počet zvířat v halách a nedostatečný přístup ke krmení a napájení by vedl k utrpení zvířat. Ta mají ostatně ve velkochovech i za běžných okolností velmi špatné životní podmínky,“ dodává Hyťha.

Děti Země se zabývají kauzou velkochovu ve Stálkách již od roku 2005, kdy se poprvé vyjadřovaly v procesu posuzování vlivů na životní prostředí. V roce 2007 pak podaly odvolání proti stavebnímu povolení, neboť jim kvůli administrativnímu omylu v rozporu se zákonem nebyla umožněna účast ve stavebním řízení. Krajský úřad Jihomoravského kraje pak odvolání uznal a následovalo řízení o dodatečném povolení stavby, v němž Děti Země upozornily na nedostatečný počet krmítek a napáječek.

Snížení kapacity velkochovu ve Stálkách není jediným problémem, s nímž se Zemědělské družstvo Petřín potýká. V letošním roce uložil společnosti Úřad na ochranu hospodářské soutěže pokutu ve výši 590.000 Kč za kartelovou dohodu o cenách s některými dalšími chovateli brojlerů.

Kontakty:

Martin Hyťha, Děti Země – Plzeň, tel.: 377 240 772, 606 104 784

Ctirad Pisk, stavební úřad Vranov nad Dyjí: 515 296 254

Adolf Vrba, Zemědělské družstvo Petřín: 737 259 529

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů