Čtvrtek, 28. března 2024

Bursík s hybridními auty u policie nepochodil

Bursík s hybridními auty u policie nepochodil

Ministerstvo životního prostředí pod vedením Martina Bursíka (SZ) se neúspěšně pokoušelo dotlačit policii k tomu, aby se desítky vrcholných politiků z Evropské unie, kteří se k nám budou sjíždět po dobu našeho předsednictví, vozily ve vozech s hybridním motorem nebo na stlačený plyn. Vedení policie to podle zjištění Práva rozhodně odmítlo.

„Představitelé policejního prezidia o možnosti využití takových vozidel se zástupci ministerstva životního prostředí jednali, nicméně tato vozidla mají v současné době pro využití u policie řadu nevýhod, například řídkou síť čerpacích stanic nebo dlouhou dobu plnění nádrže,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Veronika Benediktová.

S tím však ministerstvo životního prostředí nesouhlasí, upozorňuje např. na fakt, že v sousedním Německu politiky bez problémů vozily limuzíny BMW s kombinovaným pohonem na benzín a vodík. „Snažili jsme se je přesvědčit, aby při formování flotily, která bude státníky vozit, zohlednili i ekologická kritéria a mrzí nás, že to tak nedopadlo. Navíc když známe příklady ze zahraničí, kde to funguje,“ řekl k tomu Právu mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

Do 2013 čtvrtina ekologických aut

Jedním dechem dodal, že zástupci policie při jednáních argumentovali především nedostatečnou maximální rychlostí vozů s alternativním pohonem a nedostačujícím výkonem a obsahem motoru. „Doufáme, že se nám podaří přesvědčit resort vnitra o důležitosti používání ekologicky šetrných aut alespoň do budoucna,“ poznamenal Kašpar.

To ostatně nevyloučila ani Benediktová z policejního prezidia, podle ní možnost využití těchto ekologických vozidel pro některé části policie zcela zavrhnuta nebyla.

Kašpar zároveň řekl, že alespoň šéfové resortů životního prostředí na svém červnovém neformálním setkání ekologickými auty jezdit budou. „Zároveň budeme předkládat do vlády materiál, podle kterého by do roku 2013 měla být celá jedna čtvrtina vozového parku jednotlivých ministerstev poháněna alternativním pohonem,“ uvedl Kašpar s tím, že auta by se měla obměňovat postupně podle toho, jak jim bude končit životnost. „Budeme se samozřejmě snažit, aby se to týkalo i policie, i když jsme si vědomi toho, že bezpečností složky mají na své vozy zvláštní požadavky,“ dodal Bursíkův mluvčí.

Během českého předsednictví EU budou politici po Česku jezdit v limuzínách Škoda Superb a v dodávkách Volkswagen, které podle Úřadu vlády dodá mladoboleslavská automobilka a importér Volkswagenu. Podle informací Práva tyto vozy po skončení našeho předsednictví zůstanou policii a bude je využívat její ochranná služba, zásahová jednotka a další výkonné útvary.

Jakub Troníček

http://www.novinky.cz

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů