Čtvrtek, 28. března 2024

Voliči zelených chtějí v čele strany spíš Bursíka

Voliči zelených chtějí v čele strany spíš Bursíka

Většina lidí by chtěla v čele Strany zelených její místopředsedkyni Danu Kuchtovou, u voličů této strany má ale mírnou převahu současný šéf zelených Martin Bursík. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Median pro Českou televizi. Bursík a Kuchtová se koncem týdne utkají o předsednickou funkci na sjezdu strany v Teplicích.

Vítězství Kuchtové by mělo pozitivní vliv podle 56 procent ze všech respondentů průzkumu; v případě přívrženců Strany zelených je ale 50 procent z nich pro setrvání Bursíka v čele strany, přičemž pro Kuchtovou se vyslovilo 40 procent. Zbývajících deset procent se k žádnému z těchto kandidátů nepřiklonilo.

Případné voliče zelených odrazuje podle průzkumu hlavně nedostatečný boj s korupcí. Necelé třetině respondentů vadí současné vedení strany, na třetím místě figuruje to, že zelení nedostatečně prosazují svou zdravotnickou a sociální politiku. Prakticky nejméně lidem vadí nedostatečný boj proti jaderné energetice, tento důvod uvedlo osm procent dotázaných.

Dvaadvaceti procentům respondentů se nelíbí, že zelení nenaplnili svá slova o zlepšení politické kultury v zemi. Mezi dalšími důvody figurují nedostatečné prosazování zákazu jízd kamionů, ventilování interních problémů strany přes sdělovací prostředky a prosazování proevropské politiky.

Havel: Nechť rozhoduje ten, kdo má větší podporu
K současné patové situaci ve Straně zelených se vyjádřil také nedělní host pořadu otázky Václava Moravce, exprezident Václav Havel, podle kterého nyní zelení stojí na křižovatce a sjezd vnitrostranickou situaci vyjasní.

"Když se dva nemohou dohodnout, tak nechť rozhoduje ten, kdo má větší podporu. A nebrat to fanaticky," uvedl Havel, který je považován za spojence zelených. Někdejší československý a český prezident by uvítal, kdyby uvnitř strany zvítězily věcnost, odstup, nadhled a umění "občas se tomu všemu zasmát".

Určitý fanatismus či posedlost jsou podle něj nebezpečím v zeleném hnutí i v jiných zemích.

 

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů