Pátek, 26. dubna 2024

MŽP zásadně odmítá omezování práv občanů

MŽP zásadně odmítá omezování práv občanů

Ministerstvo životního prostředí zásadně odmítá návrh změny zákona o ochraně přírody a krajiny [1], s nímž přišla skupina poslanců, včetně členů koaličních poslaneckých klubů [2]. „Návrh by znamenal naprosto nepřijatelné omezení občanských práv. Lidé by ztratili možnost se účinně vyjádřit k nejrůznějším stavbám ve svém okolí, pokud zrovna nejsou vlastníky sousedních pozemků,“ varuje ministr životního prostředí Martin Bursík. Návrh totiž vylučuje občanská sdružení z účasti ve stavebních řízeních.

 

„To, že ze čtyř předkladatelů jsou dva vládní poslanci, považuji za alarmující. Vždyť programové prohlášení vlády, pro které zvedli ruku, zcela jednoznačně garantuje, že práva občanů v oblasti životního prostředí se omezovat nebudou,“ dodává ministr Bursík. MŽP o svém zásadním nesouhlasu již informovalo ministra a předsedu Legislativní rady vlády Cyrila Svobodu.

 

Nemožnost být účastníky stavebního řízení by pro občany znamenala například to, že by se mohli v územním řízení a v procesu EIA vyjádřit k tomu, zda v okolí jejich bydliště vyroste nová továrna nebo hypermarket, ovšem připomínky ke konkrétnímu charakteru stavby či průběhu výstavby by již vznášet nemohli.

 

Navrhovaná novela je v rozporu s programovým prohlášením vlády i s mezinárodními závazky České republiky, konkrétně s evropskou směrnicí o posuzování vlivů na životní prostředí [3] a především s Aarhuskou úmluvou o právu na informace, účasti na rozhodování a přístupu k soudní ochraně ve věcech životního prostředí.

 

Ministr Bursík se proto dopisem obrátil na předsedy obou koaličních klubů Petra Tluchoře (ODS) a Pavla Severu (KDU-ČSL), stejně jako oba nezařazené poslance Miloše Melčáka a Michala Pohanku, aby je informoval o důvodech zásadně nesouhlasného stanoviska MŽP a zároveň upozornil, že jejich návrh je porušením mezinárodních závazků, které Česká republika uzavřela. V dopisech vyzval předkladatele návrhu, aby svůj podpis pod ním stáhli a předsedy klubů ODS a KDU-ČSL, aby jejich poslanci návrh nepodpořili.

 

Plné texty ministrových dopisů jsou k dispozici ke stažení u této tiskové zprávy na adrese www.mzp.cz.

 

Poznámky:

[1] Jedná se o zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění, konkrétně změnu § 70.

[2] Předkladateli návrhu jsou poslanci Karel Sehoř (ODS), Milan Šimonovský (KDU-ČSL), Miloš Melčák a Michal Pohanka (oba nezařazení).

[3] Směrnice Rady 85/337/EHS o posuzování vlivů některých veřejných a soukromých záměrů na životní prostředí, v platném znění.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů