Úterý, 19. března 2024

V Kobylí vzniká nová čistírna odpadních vod

V Kobylí vzniká nová čistírna odpadních vod

KOBYLÍ - Již v příštím roce se obyvatelé obce Kobylí na Břeclavsku dočkají ekologické likvidace odpadních vod. Místní domácnosti se napojí na novou čistírnu, díky níž přestane být malebná obec jedním ze znečišťovatelů potoka Trkmanky, který se vlévá do Dyje.


Stavbu v ceně více než 40 milionů korun vybuduje sdružení dodavatelů pod vedením společnosti Skanska od ledna 2008 do září 2009. Investorem je společnost Vodovody a kanalizace Břeclav, které poskytl dotaci Fond soudržnosti EU a Státní fond životního prostředí. Současně s výstavbou čistírny odpadních vod Kobylí probíhá výstavba kanalizační sítě, která přivede splaškové vody do nové ČOV.

"Obec Kobylí nemá dosud vyřešený systém likvidace odpadních vod. Většina zdejších domů je sice napojena na stávající kanalizační síť, ta však ústí do potoka Trkmanka. Na čistírnu tak netrpělivě čekají jak místní obyvatelé, tak ochránci přírody," říká hlavní stavbyvedoucí Petr Klement ze společnosti Skanska.

Čistírna bude sloužit potřebám více než dvou tisíc obyvatel, přičemž její kapacita bude o něco větší. Samotná čistírna se bude skládat z mechanické části, jejíž součástí budou česle a zařízení na odstraňování písku a z chemicko-biologické linky na čištění odpadních vod. Zařízení dokáže likvidovat veškeré splaškové vody, které běžná domácnost vyprodukuje, včetně sloučenin fosforu a dusíku.

V současné době probíhají práce na kalojemech - jímacích nádržích na přebytečný čistírenský kal a kruhové nádrži biologického čištění. Kompletně dokončena je stavební část čerpací stanice a dešťová zdrž. Předpokládané dokončení čistírny je naplánováno na září příštího roku.

Stavba je součástí rozsáhlého projektu Břeclavsko - rekonstrukce a výstavba vodohospodářské infrastruktury v povodí řeky Dyje. Celkové náklady na projekt "Břeclavsko" dosáhnou 1,6 miliardy korun, téměř dvě třetiny prostředků poskytne evropský Fond soudržnosti.


Autor / zdroj: Tomáš Princ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů