Úterý, 16. dubna 2024

Ekologové šlapou chovům na paty

Ekologové šlapou chovům na paty

Ochránci chtějí, aby ve velkofarmách bylo méně drůbeže

Starý Petřín - Ekologické organizaci Děti Země se po třech letech bojů s úřady a zemědělci podařilo omezit počet brojlerů v novém velkochovu ve Starém Petříně na Znojemsku. Zemědělské družstvo Petřín v něm chtělo původně chovat na 209 tisíc brojlerů, ekologové však prosadili, že jich bude 147 tisíc. „Při původním počtu zvířat by drůbež neměla dostatečný počet krmítek ani napáječek, brojlerů by na určité ploše bylo více, než povoluje vyhláška,“ uvedl Martin Hyťha z Dětí Země.

Větší komfort se ekologové zvířatům snažili zajistit již před třemi lety, kdy probíhalo posuzování této stavby na životní prostředí. Podařilo se jim to však až po vydání stavebního povolení.

„Děti Země ho napadly a krajský úřad námi vydané povolení zrušil. Zemědělské družstvo tedy snížilo počet drůbeže ve velkochovu a znovu požádalo o vydání dodatečného stavebního povolení. To už nabylo právní moci,“ uvedla Marie Mynaříková ze stavebního úřadu ve Vranově nad Dyjí.

Adolf Vrba ze zemědělského družstva Petřín připustil, že počet brojlerů v nově vybudovaných halách snížili kvůli námitkám ekologů. Podle něj by však přípustnou kapacitu nepřekročili ani při vyšším počtu brojlerů. „Na trh dodáváme kuřata o menší váze, a to ekologové nezohlednili,“ uvedl.

Zemědělské družstvo Petřín není v Jihomoravském kraji jediné, které muselo změnit plány kvůli ekologům. Dětem Země se například nedávno podařilo zrušit stavební povolení pro nový velkochov brojlerů v Trboušanech na Brněnsku. „I v tomto případě stavební úřad nerespektoval vyhlášku a umožnil větší počet zvířat na metr čtvereční, než je povoleno,“ uvedl Martin Hyťha. Podle něj příliš málo prostoru stupňuje utrpení zvířat.

„V přeplněné hale by brojleři neměli dostatečnou možnost pohybu ani odpočinku a zvýšilo by se riziko různých onemocnění,“ tvrdí Hyťha. „Případů, kdy stavební úřady nerespektují vyhlášku, je v zemi více a často je řešíme i na jižní Moravě, kde je poměrně hodně velkochovů drůbeže. V nově budovaných to jde snadněji než v těch stávajících,“ dodal.

Zemědělské družstvo Petřín chtělo na farmě původně chovat na 209 tisíc brojlerů, nakonec jich bude méně - 147 tisíc.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava

Autor: HELENA VACULOVÁ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů