Úterý, 19. března 2024

Nizozemci se připravují na velkou vodu, zvýší hráze

Nizozemci se připravují na velkou vodu, zvýší hráze
Holanďané mají s mořem staleté zkušenosti, které jim velí nic nepodcenit. Tedy ani prognózy, které předpokládají významné zvýšení hladiny moře v důsledku globálního oteplování.

V příštích dekádách proto země ještě posílí systém hrází, které chrání nízko položené oblasti před vzedmutou hladinou moře.

"Největším nebezpečím by bylo ignorovat nebezpečí," míní Cees Veerman, šéf expertní komise Delta, která analyzovala rizika.

Nizozemská vláda po jejich prostudování oznámila, že do roku 2100 vynaloží na zpevnění a zvýšení hrází dalších zhruba 100 miliard eur. Už nyní přitom věnuje země na ochranu před povodněmi 1,5 miliardy eur ročně.

Experti radí rovněž zpevnění pobřežních dun. "V žádném případě ale nechceme strašit lidi, protože je před námi ještě dostatek času k potřebným přípravám," mírnil nervozitu Cees Veerman.

Hrozba z moře

Předseda vlády Jan Peter Balkenende ale bere varování vážně. Slíbil, že vláda připraví zákon, který zohlední uvedená doporučení. "Cítíme odpovědnost k našim dětem," řekl premiér agentuře Reuters.

Starosti dělají Nizozemcům především revidované údaje o vzestupu hladiny Severního moře. Až dosud pracovali s prognózou, že mořská hladina stoupne do roku 2100 o 80 centimetrů.

Vědecké projekce ale naznačují, že situace je vážnější, než se zdálo. Komise vládě doporučila, aby počítala se vzestupem hladiny nejméně o 1,3 metru.

Na rozsáhlých plochách pod úrovní hladiny moře přitom žijí dvě třetiny z celkových 16 milionů Nizozemců.

Kolísání hladiny proto zajímá snad každého Holanďana. Historie země je prostoupena zápasem o každou píď půdy, kterou se Holanďané snažili získat na úkor moře, či širokých delt řek Mása a Rýn.

Někdy si moře vzalo půdu zpět. Nejvážnější katastrofou v moderních dějinách se stalo protržení hrází v roce 1953, kdy ve vodním živlu zahynulo 1800 lidí.

Komise Delta vznikla loni v září. Nesoustředí se jen na zpevňování hrází, ale vylepšují se také evakuační plány a nacvičují záchranné práce. "Vždy v minulosti jsme tyto plány dělali, až když se stala nějaká katastrofa," řekl televizi NOS Sybe Schaap, který stojí v čele vodohospodářského úřadu. "Tentokrát se věnujeme problému s předstihem."

Oteplování zajímá i Němce

Hrozby vyplývající z globálního oteplování berou velmi vážně i v sousedním Německu. Tamní odborníci rovněž zveřejnili novou studii, která líčí, jaké dopady přinese změna teplot do roku 2100.

Klimatologové z hamburského Institutu Maxe Plancka předpokládají, že poklesne hladina spodních vod v letních měsících, pocítí to především jihozápad země. Ve vyschlé krajině značně vzroste riziko lesních požárů.

Zvýší se počet nečekaných letních průtrží, to zvýší riziko povodní, zejména na Labi. Pozitivem bude vyšší produkce vinné révy v Porýní.

"Nezažijeme přímo středomořské podnebí," řekl týdeníku Der Spiegel výzkumník Holger Göttel, který se na studii podílel. Přesto vyzývá vládu k akci. Vysoké teploty ohrožují sklizeň pšenice a dalších plodin.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů