Sobota, 20. dubna 2024

Vláda zkrátila cestu k odpisu zásob uhlí pod Horním Jiřetínem a Černicemi

Vláda zkrátila cestu k odpisu zásob uhlí pod Horním Jiřetínem a Černicemi

Vláda na svém včerejším zasedání schválila návrh novely horní legislativy připravený ministry životního prostředí Martinem Bursíkem a průmyslu a obchodu Martinem Římanem. „Návrh je zásadním krokem k tomu, aby byly konečně odepsány zásoby uhlí za hranicí územních limitů těžby – například pod severočeskými obcemi Horní Jiřetín a Černice. Usnesení vlády navíc potvrdilo rychlý odpis zásob pod Mariánskými Radčicemi, Lomem a Braňany, s nímž souhlasí i těžební společnost.“ přivítal rozhodnutí vlády ministr životního prostředí Martin Bursík.

Novela horního zákona zavádí roční lhůtu, do které musí těžební společnost dodat veškerou dokumentaci, která je k provedení odpisu zásob daného výhradního ložiska potřebná. Právě proto, že těžební společnost dosud nedodala potřebné dokumenty, nebyly dodnes odepsány zásoby hnědého uhlí, ležící pod Horním Jiřetínem a Černicemi. A to přesto, že se uhlí nachází za územními limity těžby, platnými od roku 1991 [1]. Za nedodržení nově zavedené lhůty bude těžební společnosti hrozit pokuta až do výše 20 milionů korun.

Novela zákona zároveň ruší předkupní právo těžební společnosti na pozemky na území dobývacího prostoru. „To zabrání spekulativním nákupům a zároveň umožní rovné podmínky všem, tedy i obcím, které budou moci pozemky využít pro svoje rozvojové plány,” vysvětluje Martin Bursík.

Dnešní vládní usnesení výslovně zopakovalo, že stojí za platností původních územních limitů těžby [1]. Zpřesnilo pouze jejich umístění u dobývacího prostoru lomu Bílina. „Jde o upřesnění, na kterém odvedl obrovský kus práce autor původních těžebních limitů, bývalý ministr životního prostředí Ivan Dejmal,“ konstatuje ministr Bursík. Podle tohoto rozhodnutí limity posunou dovnitř dobývacího prostoru v lomu Bílina a těžební společnost tak ztratí možnost těžit v jeho jižní části. Naopak v části severní se linie posune a umožní náhradní těžbu. „Celková bilance vytěženého uhlí se vůbec nezmění, Severočeské doly na Bílině nemohou vytěžit ani o tunu více, než umožňoval původní limit,“ zdůrazňuje Martin Bursík. Nová linie územního limitu v jižním prostoru ubírá společnosti možnost vytěžit 31,8 milionů tun uhlí, zcela stejné množství přidává na severu.

Zpřesněná linie územního limitu byla projednána a odsouhlasena všemi dotčenými obcemi. Ty navíc získají i novou ochranu proti prašnosti z těžby. „Ještě letos v říjnu začne výsadba dvou zcela nových lesoparků – lesoparku Ivana Dejmala a lesoparku Venuska, zároveň přibudou zelené pásy a nový biokoridor,“ říká ministr životního prostředí Martin Bursík.

Zároveň usnesení vlády ukládá ministru průmyslu a obchodu odepsat veškeré zásoby hnědého uhlí, které leží za upravenou hranicí limitů těžby na dole Bílina. S tím souhlasí také těžební společnost, která urychleně připraví příslušné podklady. Odpis dá jistotu rozvoje obcím Mariánské Radčice, Lom a Braňany.

Návrh novely horní legislativy umožní, aby odpisy probíhaly i tam, kde jim dosud některé těžební společnosti obstrukcemi bránily. 

Mapovou dokumentaci najdete ke stažení u této tiskové zprávy na www.mzp.cz.

Poznámky:

[1] Územní limity těžby hnědého uhlí jsou stanoveny usnesením vlády č. 444/1991 Sb.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů