Čtvrtek, 25. dubna 2024

Europoslanci chtějí snížit podíl biopaliv

Europoslanci chtějí snížit podíl biopaliv
Poslanci z klíčového průmyslového výboru Evropského parlamentu chtějí snížit podíl tradičních biopaliv, která by se v Evropské unii měla povinně využívat v dopravě v roce 2020. Na včerejší jednání výboru se však jeho členové zatím neshodli, o kolik se podíl z deseti procent požadovaných Evropskou komisí sníží. Podle agentury Reuters poslanci navrhují snížení podílu na šest procent.

Země EU se loni dohodly, že do roku 2020 dostanou podíl biosložek na pohonných hmotách v silniční dopravě na nejméně deset procent. To je však terčem stále ostřejší kritiky, zejména proto, že se na biopaliva používají potravinářské plodiny. Produkce biopaliv měla podle iniciátorů této politiky omezit emise skleníkových plynů a snížit závislost na dovozech ropy. Podle kritiků však vyhlašované cíle neplní a přispívá pouze k růstu cen potravin a k odlesňování v tropech.

Již v červenci proto klíčový člen výboru Lucemburčan Claude Turmes navrhl, aby se podíl biopaliv snížil na čtyři procenta a v roce 2015 se rozhodlo o dalším postupu. Snaha europoslanců se ale nutně nemusí setkat s úspěchem u členských států.

EU podle kritiků přijala politiku biopaliv uspěchaně, aniž důkladněji zhodnotila negativní dopady zejména na trh potravin.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů