Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Včera komisaři Michel a Piebals podepsali v etiopském městě Addis Abeba dvou roční smlouvu o financování africké přenosové sítě ve výši 1 miliardy euro, od které si slibují snížení závislosti Evropy na Rusku. Cílem dohody je zvýšit současných 15% z celkového objemu plynu a ropy proudících z Afriky, podpořit velkokapacitní solární elektrárny v Sahaře, zkvalitnění přenosových sítí a využívaní obnovitelných zdrojů energie. Etiopie, Keňa, Namibie a Senegal by měly z dané smlouvy profitovat nejvíc. Do roku 2030 chce Afrika do vývoje energetického průmyslu investovat kolem 500 miliard eur na pokrytí potřeb obyvatelstva. Hlavním bodem následujících jednání v Nigérii bude otázka budování plynovodů a ropovodů za pomoci evropských firem.

Mezinárodní energetická agentura (IEA) zveřejnila závěry prvního hloubkového průzkumu v oblasti evropské energetické politiky, ve kterých jednoznačně podpořila hlavní rysy návrhů Evropské komise na dané téma z posledního roku. Jedná se hlavně o jednotné ceny energií, liberalizaci trhu s elektřinou a plynem. IEA předložila mimo jiné také několik doporučení týkajících se zvýšení dotace pro výzkum, vytvoření koherentnější vnější energetické politiky a posílení role evropských institucí v této oblasti.

Jihočeský kraj a obalová společnost EKO-KOM představí 12.9. v Českých Budějovicích novou informační kampaň k podpoře třídění komunálního odpadu kraji.

Středa 17. 9. - Ministerstvo životního prostředí pořádá seminář Perspektivy spolupráce ČR s organizací Eumetsat (Evropská organizace pro využívání meteorologických družic).

Vláda na včerejším zasedání rozhodla o navýšení garancí na odstranění starých ekologických škod v areálu společnosti Paramo o téměř 966 milionů korun. Informoval o tom ministr financí Miroslav Kalousek. Celkové záruky by tak měly stoupnout na 1,9 miliardy korun. Vláda rovněž schválila stovky milionů korun na sanace areálu bývalé ČKD Elektrotechnika v Praze a skládky v Plané u Českých Budějovic.

Úřady v okolí města Tarragona vyhlásily ekologický poplach, poté, co zde ztroskotal ropný tanker. Situace je podle posledních inforamcí stabilizovaná.
Z potopeného plavidla uniklo do úžiny až 25 tun nafty. Středomořské pobřeží ale není v ohrožení.
Na místě vyrostly zábrany, které přehradily cestu uniklé ropné skvrně na širé moře. Potápěči ucpali trhliny na plavidle.
Jak informovala agentura DPA, příčiny neštěstí nejsou známy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů